В атмосферата на Марс има висока концентрация на газа ксенон

...
В атмосферата на Марс има висока концентрация на газа ксенон
Коментари Харесай

В древността Марс е преживял ядрени взривове

В атмосферата на Марс има висока централизация на газа ксенон 129. Ксенон 129 поражда вследствие на нуклеарна реакция. На повърхността на Червената планета също по този начин има огромно количество уран и торий.

Подобни условия биха могли да са провокирани от два огромни аномални нуклеарни гърмежа на Марс – такава догадка е изказана от доктор Джон Бранденбург в отчета от 2014 година „ Доказателства за мощен нуклеарен гърмеж на Марс в предишното “.

На Земята има ураново находище в Окло, Република Габон. През 1972 година учените са разкрили, че уранът там има необикновени свойства.

Д-р Франсис Перин, някогашен ръководител на комисията по нуклеарна сила, на 25 септември 1972 година декларирал пред Френската академия на науките, че нуклеарна реакция там е имало преди 1,7 милиарда години. Природните находища на уран съдържат 0,7% U235. Но в мината в Окло изотопът U235 е 0,6%, което значи, че част от U235 към този момент е „ изгоряла “.

Според доста учени нуклеарните реакции на Земята и Марс са се случили по натурален път. С тях не са съгласни други учени. Но в случай че нуклеарните реакции не са били естествени, това значи, че са ги провокирали рационални същества (хора? извънземни?).

Ако нуклеарните реакции могат да стартират непринудено в естествени условия, поражда въпросът: заплашвана ли е Земята от естествен нуклеарен гърмеж?

 

Праисторически нуклеарен реактор?

Възрастта на урановото находище в Окло е към 1,7 милиарда години. Перин считал, че нуклеарната реакция е протекла по натурален път, когато чистотата на урана е била най-висока. Концентрацията на U235 е достигала 3% вместо 0,7%.

За започване на нуклеарна реакция е нужна вода. Според публикуваното пояснение реакцията е почнала, когато в урановата руда е попаднала вода. Но за пускане на нуклеарна реакция водата би трябвало да е извънредно чиста, отбелязва доктор Глен Сийборг (Glenn T. Seaborg).

Сиборг е началник на американската комисия по нуклеарна енергетика и има Нобелова премия за проучване на синтеза на тежки детайли. Според него нуклеарната реакция в Окло не е могла да стартира по натурален път.

 Ядреният реактор в Окло, Габон. © NASA Ядреният реактор в Окло, Габон. © NASA

Неговото мнение е изложено в книгата на Рене Норберген „ Тайните на изгубените раси “:

„ Дори няколко частички примеси на един милион вършат реакцията невъзможна. Проблемът е в това, че в природата не съществува толкоз чиста вода.

Второто несъгласие на теорията на Перин е обвързвано със самия уран. Уранът в Окло в никакъв случай в историята не е бил задоволително богат на изотоп U-235 за естествена реакция.

Дори след образуването на рудата този изотоп е бил единствено 3% – прекомерно ниско наличие за естествена нуклеарна реакция. И въпреки всичко реакция е имало. Това значи, че първичният уран е съдържал повече U235, в сравнение с може да има в естествената руда. “

 

Взривовете на Марс

Окло постоянно се дава за образец, когато се приказва, че на Марс може да е имало естествени нуклеарни реакции. Но Бранденбург отхвърля „ естествената “ версия.

По думите му ксенон 129 на Марс по-скоро е артикул на нуклеарен развой, а не на всеобщо фракциониране (природен развой, когато известно количество изотоп или друго вещество се отделя от сместа в интервала на прехода).

С течение на времето атмосферата на планетата може да се унищожи, изключително в случай че няма мощно магнитно поле като Марс. Когато това се случи, леките изотопи на повърхността се унищожават по-силно от тежките. Това води до увеличение на количеството тежки изотопи.

„ Което е необичайно – на Марс количеството леки изотопи е относително по-голямо от тежките. Това е допустимо единствено вследствие на нуклеарна реакция, а не на фракциониране “, написа той.

Ако гърмежите бяха естествени, то на повърхността на Марс биха останали огромни кратери, споделя Бранденбург. Той счита, че гърмежите са били провокирани от хвърлено от въздуха термоядрено оръжие, сходно на това, което съществува на Земята.

Ученият изяснява по какъв начин се образува ксенон 129 на Земята: „ За да се увеличи силата на водородната бомба, нейният корпус нормално се прави от уран 238 или торий. При естествено фракциониране ксенон 129 се отделя в неголеми количества, а при гърмеж на атомна бомба той се отделя в огромен размер. “

Бранденбург е анализирал разпространяването на уран и торий на повърхността на Марс и е стигнал до извода, че то подхожда на гърмежи в две точки.

Д-р Дейвид Бийти, началник на научната стратегия на НАСА на Марс, счита концепциите на Бранденбург за забавни, написа FoxNews.com.

Но инспекцията на тази догадка на Марс ще изисква големи средства. Учените се въздържат от разсъждения на тематика били ли са провокирани гърмежите от извънземни офанзиви.

Космическият съветник Едуард Маккълоу и Харисън Шмит, геолог и някогашен астронавт, са отчасти съгласни с теорията на Бранденбург.

 

Да се тормозим ли от натурален нуклеарен гърмеж на Земята?

Хипотетично след милиард години на Земята е допустима естествена нуклеарна реакция, само че това не е нещо, от което би трябвало да се тормозим в този момент, споделя Бийти пред FoxNews. Геоложките условия не се трансформират ненадейно.

Според Бранденбург гърмежите на Марс са се случили преди 180 милиона години. Той счита, че те са били задоволително мощни, с цел да доведат до световна злополука и изменение на климата на Марс.

The Epoch Times

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР