В Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) не е

...
В Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) не е
Коментари Харесай

Асоциацията на колекторските фирми отхвърля твърденията за некоректни практики

В Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ) не е получена публично нито една тъжба от консуматор, станал жертва на тиражираната в последно време информация за машинация с насила от страна на мними служебни бранители. Това се показва в публично мнение на АКАБГ във връзка обществено огласени изказвания на ръководителят на фондация " Център за европейска интеграция на България и за отбрана правата на индивида ", юрист Десислава Филипова.

Към момента няма и нито едно показано обществено доказателство както за съществуването на такава процедура, по този начин и за открита връзка сред възможни такива случаи и съответна колекторска компания или чиновник.

Какви са законовите механизми за деяние при просрочие, които членовете на АКАБГ, подписали етичния кодекс на организацията, съблюдават? Когато даден консуматор е изпаднал в просрочие, кредиторът му има разнообразни механизми да събере дълга си, като колекторската компания е вероятен, само че не експлицитен стадий.  Задълженото лице може да бъде обещано непосредствено на съд от главния заемодател. Когато е участник в процеса, колекторската организация е медиатор, модератор сред страните и търси благоприятни условия за единодушие и решение, което да удовлетворява всички страни. Крайната цел е договарянето на допустими условия и възобновяване на заплащанията, а не безусловно неотложно събиране на цялата сума.

“Ангажимент на всеки участник, встъпил в договорни връзки, е да извършва отговорностите си. Ако изпитва неспособност да го прави, той би трябвало да следва законовите механизми и отбрани. Много огромен % хора, изпаднали в просрочие, могат, само че не желаят да заплащат отговорностите си. Това държание опонира на законовите и морални правила, а в случай че се мултиплицира, вреди на стопанската система ”, разяснява Райна Миткова, ръководител на АКАБГ. И добавя, че всеки сигнал, получен на директната линия за връзка с клиенти, се изследва деликатно. Но няма регистриран нито един, който касае илюзия или изнудване от член на Асоциацията.

От Асоциацията поучават хората да не се поддават на изнудване, само че да търсят конструктивен разговор с кредитора или колектора, тъй като нито един дълг не отпада автоматизирано.

Търсейки гъвкави решения, колекторската компания припомня на клиента за позволеното просрочие, осведоми го за следствията и глобите, които търпи вследствие на забавянето, изследва желанието и опциите на лицето да възвърне дължимата сума. След това се организират договаряния за това под каква форма, в какъв период и при какви условия задълженият клиент да стартира да погасява сумата, без да се стига до идната фаза – правосъдното събиране.

За АКАБГ повишението на финансовата просвета на потребителите е водеща цел и браншовата организация работи по редица интензивности в тази посока. В рамките на акцията “Мисия платено ” е създаден обществено наличен справочник за ръководство на задълженията https://acabg.bg/images/mission-paid/debtors-handbook.pdf, в който в детайли са разказани правата и отговорностите на страните във всеки от етапите
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР