В асоциация Активни потребители регулярно постъпват сигнали от хора, които

...
В асоциация Активни потребители регулярно постъпват сигнали от хора, които
Коментари Харесай

Колектори търсят длъжници за дребни суми: Има ли давност за неплатени сметки?

В асоциация " Активни консуматори " регулярно постъпват сигнали от хора, които са притеснявани от колекторски компании. Често обаче те претендират дребни суми (50-100 лева) по отговорности към снабдители от преди 5 години.

В диалога колекторът най-често заплашва потребителя, че ще бъде даден на ЧСИ, в случай че не заплати незабавно. За да издължи обаче, потребителят ще би трябвало да заплати законната рента за годините обратно и някакво " адвокатско “ заплащане, най-често в порядъка на 200-300 лв., който, в случай че не бъде заплатен – ще бъде включен в разноските посредством ЧСИ-то и сумата може да нарасне доста.

Тези фактури на стойност 50-100 лв., обаче, са остарели, настъпила е отминалост и не подлежат на наложително осъществяване посредством ЧСИ (могат да бъдат платени единствено по избор. Какви са правата ни и по какъв начин може да постъпим и в такива случаи?

Ако получите такова позвъняване от лице, което се показва за чиновник на компания, на която е са трансферирани остарели фактури дължими към оператор, би трябвало да изискате имената му, длъжността, която заема, и името на компанията и идентификационния номер на сдружението в комерсиалния указател. Ако не пожелае да показа, която и да е от информацията – просто затворете телефона.

След това изискайте от лицето номера и датата на фактурата (запишете си ги на лист) и към кое сдружение се дължат. Ако " служителят “ не пожелае да показа такава информация – просто му затворете телефона.

В случай, че лицето показа номера на фактурата отидете и проверете при оператора дали в действителност съществува такава фактура. В случай, че такава не съществува –  споделете го с колектора, който може да ви потърси още веднъж, и му затворете телефона.

В случай, че съществува такава фактура – проверете от коя дата е станала дължима. Особеност в правото е, че периодически отговорности като сметка за телефон имат отминалост от 3 години. След тези 3 години, това обвързване не може да бъде наложително изпълнено, само че все пак то съществува и може да бъде платено.

Тригодишната отминалост не се ползва служебно, като се следят случаи на издадена заповед за осъществяване от съда, против която не е възразено от потребителя. Ако е издадена от съда заповед за осъществяване, то тогава е от изключителна значимост да се подаде от потребителя несъгласие против заповедта за осъществяване. Възражението се реализира като се попълни бланка на гърба на листа за заповедта за осъществяване.

Имате един месец период да подадете възражението към съда. В случай, че не възразите – заповедта ще влезе в действие и ще има силата на правосъдно решение. В този случай ще дължите отговорностите разказани в заповедта за осъществяване.

Други особености, за които да внимавате:

Съгласно разпоредбите за прекачване на взимане, операторът (кредитор по фактурата) е задължен да уведоми длъжника (потребителя), че е трансферирано вземането на трето лице (в случая колектор), с цел да породи резултат на прехвърлянето по отношение на потребителя. В случая, че длъжникът (потребителят) не е известен – той не дължи нищо на третото лице – колектор.

Препоръка от " Активни консуматори "

Ако колектор Ви позвъни – заявете, че не им дължите нищо, тъй като не сте известени от оператора за прехвърлянето на вземането.

 

В хипотезата, в която колекторът твърди, че е акредитиран от оператора (кредитора) да уведоми потребителя (длъжника), поискайте нотариално заверено пълномощие от оператора, с което да потвърдят, че са упълномощени да правят такива дейности и до момента в който не Ви ги показват не смятате вземането за трансферирано. Този прийом може да бъде употребен без значение давностния период.

Асоциация " Активни консуматори " смята, че прехвърлянето на дребни вземания с над 3 годишен период на колектори, които да заплашват, тормозят и да се възползват от незнанието на потребителите, е непрофесионално и неетично. В огромен % от случаите потребителите не знаят за тази фактура и не са я заплатили точно заради незнанието за такова обвързване, като най-често това се дължи на липса на връзка с потребителя от страна на оператора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР