В Ашкелон, който е само на 12 км от ивицата

...
В Ашкелон, който е само на 12 км от ивицата
Коментари Харесай

В режим на война: как живеят израелците край ивицата Газа

В Ашкелон, който е единствено на 12 км от линията Газа, психотерапевтката Марина Смолер е много натоварена в последно време. Тъкмо приказва по телефона с десетгодишно момче, което от два дни не е напускало убежището - от боязън. Подобни случаи има непрекъснато и въпреки неотдавна да не са падали ракети, медиците са в непрекъсната подготвеност. " Тук сме, с цел да окажем на хората помощта, от която имат потребност. Ако градът бъде нападнат и хората имат потребност от подпомагане, работим изключително - идват още сътрудници, които ни оказват помощ ", споделя Смолер пред АРД.

Травматологичният център, в който работи тя, е на денонощен режим - освен тогава, когато прелитат снаряди от Газа към Ашкелон. Много хора са травматизирани и имат потребност от помощ. Само преди два дни, по време на дежурството на Марина, паднала ракета на по-малко от 100 метра. " Взривът беше доста мощен - явно попадението е било доста близо. Излязохме, беше цялостно с дим и очите ми започнаха да горят. Никак не беше прелестно. "

" Вероятно моята къща е най-близо до линията Газа. Само на 300 метра е ", споделя пред АРД лекарят Ювал Льобел, който управлява незабавното поделение на болницата в Ашкелон. И добавя: " Между конфликтите е спокойно и прелестно. Но откогато започнаха да летят ракетите, съм денонощно в болничното заведение. "

Плажна " идилия " под ракетите

На плажа в Ашкелон пък обстановката наподобява съвсем идилична - въпреки в същия този ден за следващ път от Газа към Израел да са били изстреляни над 100 ракети. Артур и приятелят му Василий седят на плажа и пият вино. Артур има рожден ден, става на 33 и желае най-малко малко да чества.

Рожденикът споделя, че са привикнали с напрежението през годините. " Свикваш с това. Ставаш по-внимателен. Ако чуеш сирената - бягаш, с цел да се защитиш. Ако не можеш, би трябвало да се оправиш някак. "

Няколко метра по-нататък по плажа минават Елеанора и Жасмин. Живеят от една година в Израел, пристигнали са от Харков. Според тях и в Украйна, и тук обстановката е сходна. " Чували ли сте за Харков? ", питат украинките. " Това беше първият град, който беше бомбардиран. " За тях ситуацията било обикновено, не се страхували.

" В режим на война "

Хората в болничното заведение в Ашкелон са в режим на война от началото на седмицата. Това е името на проекта за изключителни обстановки, който е бил прибавен единствено в границите на четири часа. Триста пациенти са били преместени или изписани, а останалите са били настанени в относително безвредни стаи.

В последните дни, за благополучие, имаше най-вече прочувствено засегнати хора, споделя пред АРД лекарят Ювал Льобел. Някои от тях счупили крайник или получили пострадвания, до момента в който тичали към убежищата. " За благополучие не сме имали потърпевши от директни ракетни удари ", споделя той.

От началото на последните сблъсъци в болничното заведение са постъпили 45 нови пациенти. Льобел се надява скоро огънят да спре. Но до момента в който това не се случи, той ще продължи да живее в ексклузивен режим. Точно както Ашкелон и доста други места наоколо до линията Газа.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР