В арсенала на Китай има повече от 500 действащи ядрени

...
В арсенала на Китай има повече от 500 действащи ядрени
Коментари Харесай

Ударно въоръжаване: Китай стресна света, вече има 500 ядрени бойни глави

В арсенала на Китай има повече от 500 настоящи нуклеарни бойни глави, а до 2030 година евентуално ще разполага с над 1000 бойни глави. Това, се споделя в оповестения през днешния ден годишен отчет на Пентагона за китайските въоръжени сили, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Въпреки повишаването на броя на китайските нуклеарни оръжия, те към момента са доста по-малко от тези, с които разполагат Русия и Съединени американски щати. Вашингтон разполага със ресурс от към 3700 нуклеарни бойни глави, от които са ситуирани 1419. Русия разполага с към 1550 ситуирани нуклеарни оръжия, а съгласно Федерацията на американските учени запасът ѝ от нуклеарни бойни глави възлиза на 4489.

В отчета се показва, че развитието на китайските въоръжени сили е напът да надвиши прогнозите. В предходен отчет Пентагонът пресметна, че през 2021 година Пекин е разполагал с повече от 400 оперативни нуклеарни бойни глави.

" Виждаме, че КНР (Китайската национална република) продължава много бързо да модернизира, диверсифицира и уголемява нуклеарните си сили ", съобщи на брифинг за медиите почитан американски чиновник. " Това, което вършат в този момент, в случай че го съпоставим с това, което правеха преди към десетилетие, в действителност надалеч го надвишава по мащаб и трудност ", добави той.

В отчета се добавя, че китайските военноморски сили разполагат с повече от 370 кораба и подводници, спрямо 340 кораба предходната година. Разширяването на военноморските сили е от главно значение за устрема на президента Си Цзинпин да трансформира Китай в първостепенна военна мощ в района. Пекин към този момент разполага с най-големия военноморски флот в света.

Докладът също по този начин предизвестява, че Китай може би се стреми към нова междуконтинентална ракетна система, употребяваща стандартни оръжия, която, в случай че бъде въведена в употреба, ще разреши на Пекин " да заплашва с стандартни удари цели в континенталната част на Съединени американски щати, Хаваите и Аляска ".

В същото време Вашингтон се стреми да съживи военните връзки с Пекин. Миналата седмица Пентагонът заяви, че е приел покана за присъединяване в най-големия годишен конгрес по сигурността в Китай в края на октомври.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР