В Америка, Европа, Австралия и Русия се провеждат активно клинични

...
В Америка, Европа, Австралия и Русия се провеждат активно клинични
Коментари Харесай

Сензационно откритие за лечението на рака

В Америка, Европа, Австралия и Русия се организират интензивно клинични изследвания на пробна имунотерапия, която потиска развиването на меланома и рака на бъбреците. Клиничното приложение на тази техника е основана под управлението на шефа на Центъра за имунотерапия на рака и инфекциозните болести към университета на Кънектикът Прамод Сривастава.

В извънредно изявление проф. Сривастава споделя за новите вероятности, които се откриват в лекуването на онкологичните болести благодарение на имунотерапията и така наречен протеини от топлинен потрес.

- Проф. Сривастава, бихте ли обяснили първо какви са главните характерности на вашия метод към лекуването на рака?

- Разбира се. За да може имунната система да нападна раковите болести, първо би трябвало да ги разпознае.

Всяка клетка в тялото има поредност от протеини от външната си страна, която работи като персонална карта или скрито здрависване, потвърждавайки, че е едно от “добрите момчета ”.

Тези протеинови последователности, наречени епитопи, са това, което имунната система “вижда “, когато гледа клетката. Раковите кафези също имат епитопи.

Тъй като раковите кафези произлизат от самия организъм, техните епитопи са доста сходни на тези на здравите кафези и имунната система не ги разпознава като неприятни участници, които би трябвало да бъдат унищожени.

Но, както и най-хубавият разузнавач, който понякога се плъзга по детайлите, епитопите на раковите кафези имат дребни разлики или неточности, които биха могли да ги издадат, в случай че единствено имунната система знае какво да търси.

Ние желаеме да променим “невежеството ” на имунната система. За тази цел използваме огромно семейство протеини, които защищават клетките от разнообразни стресови резултати. Това са доста антични протеини, има ги в бактерии, растения и животни.

Естествено, хората също ги имат. Интересното е, че структурите на тези протеини, без значение от произхода им, са доста сходни.

Това демонстрира, че природата ги е измислила доста от дълго време и толкоз сполучливо, че е почнала да ги ползва в организми с друга степен на трудност.

Случи се по този начин, че тези субстанции бяха открити в процеса на проучване на реакцията на хромозомите на плодовите мушички при внезапно повишение на температурата, което беше осъществено в Италия през 1962 година Поради тази причина те бяха наречени “протеини против топлинен потрес ”.

С течение на времето беше потвърдено, че те обезвреждат нездравословните резултати освен при прегряване, само че и след проникването на радиация, дехидратация, кислороден апетит, химически токсини и други фактори на напрежението.

Освен това те играят решаваща роля в доста вътреклетъчни процеси, които се развиват при изцяло естествени условия. Така че исторически наложилото се име “протеини против топлинен потрес ” разказва единствено една от многото функционалности на тези протеини.

Но това не е всичко. “Протеините против топлинен потрес ” работят освен вътре в клетките, само че и в междуклетъчното пространство.

В това си качество те вземат участие в процесите на имунната отбрана. Ето по какъв начин става. Да предположим, че имаме клетка, претърпяла злокачествена недъгавост или е наранена от патологичен бацил. Такива кафези синтезират характерни протеини, които здравите кафези нямат.

Фрагменти от тези протеини могат да провокират имунен отговор, т.е. да работят като антигени. Но за тази цел те първо би трябвало да излязат на повърхността на профилираните имунни кафези, които разпознават антигените и задействат идващите стадии на имунната отбрана.

Такива кафези се назовават антиген-представителни. Те включват макрофаги и дендритни кафези.

Преди доста години съумях да схвана, че процесът на антигенния превоз се реализира благодарение на някои “протеини от топлинен потрес ”.

Молекулите им улавят фрагменти от протеините, секретирани от заболели кафези, и ги транспортират до макрофагите и рецепторите на дендритни кафези.

Това значи, че благодарение на “протеините против топлинен потрес ” могат да се вършат ваксини, които защищават както от рак, по този начин и от инфекциозни болести.

По принцип това е методът, създаден в моята лаборатория.

- Как наподобява всичко това на процедура?

- Да предположим, че имаме работа с пациент с рак. Необходимо е да се вземе тъкан от тумора му, да се изолират “протеините против топлинен потрес ” от нея дружно с прикачените към тях антигени и да се вкарат в организма на същия пациент.

Тази процедура провокира мощен имунен отговор, който при удобни условия може да забави или даже да потисне развиването на заболяването. По същия метод могат да бъдат основани ваксини, които защищават от бактериални и вирусни инфекции.

- Но и в този момент към момента работите с рака?

- Точно по този начин. Досега най-пълните резултати сме получили в клиничните изпитвания за имунотерапия на бъбречния израстък.

Приложихме имунизацията на пациенти с хирургично отстранени тумори на бъбреците. Добре знае се, че след сходни интервенции постоянно се появяват нови туморни огнища и заболяването, по този начин или другояче, прогресира.

Тестовете демонстрират, че нашето лекуване оказва помощ на тези пациенти с отстранени тумори, които са в начален и промеждутъчен етап. Техните клинични индикатори бяха доста по-добри от тези със същата диагноза, на които беше сложено плацебо вместо ваксина.

- Досега говорихте за туморите в бъбреците. Какво ще кажете за други онкологични болести?

- По принцип имунизацията с антигени, които са се прикрепили към “протеините против топлинен потрес ”, може да се организира за отбрана от всяка форма на рака.

Но всяка такава ваксина би трябвало да се тества настрана в три серии от клинични изпитвания и това лишава време. Засега имаме резултати единствено за меланома и рака на бъбреците.

Фокусираме клинични изпитвания и върху пациенти с рак на яйчниците. Ракът на яйчника, за който няма скринингов тест, визира към 20 000 дами в Съединени американски щати всяка година и постоянно не демонстрира ясни признаци до постигане на напреднали равнища, етап 3 или 4.

След интервенция и химиотерапия ракът рецидивира при към 90% от пациентите в границите на няколко години. От тях множеството умират.

Идеята е да дадем на пациентите имунизацията след интервенцията и химиотерапията им и да забележим дали можем да удължим времето за рецидиви или да ги излекуваме изцяло.

Тъй като ракът на яйчниците има наклонност да повтаря предсказуемо в границите на избран интервал от време, ще можем да преценим успеваемостта на имунизацията за предотвратяване от заболяването.

Персонализираната ни имунотерапевтична технология употребява геномния разбор, който учи неповторимата ДНК на човек, с цел да разпознава разликите сред хубавичко и раковата тъкан на дамата.

След това се основава ваксина за повишение на имунната система на пациента и насочването й към заличаване на раковите кафези.

При дами, чиято имунна система се бори, имунизацията има за цел да я накара да се бори по-добре. А при тези, чиято имунна система не се бори, имунизацията ще я накара да стартира да се бори.

Ние вършим имунизацията въз основа на туморния и имунния състав на всеки пациент. Тя се изготвя тъкмо за тази, съответна жена от информацията за нейния израстък.

Клиничното изпитване е първото в света за персонализирана ваксина против рак на яйчниците.

Напредъкът в геномния и компютърен разбор направи допустимо такова ориентирано лекарство - всеки човек има геномна книга в тялото си от шест милиарда знака.

Така че ние вземаме тези шест милиарда знака, естествените и туморните, съпоставяме ги и споделяме: Аха, това са тези, които ще са най-полезни при определянето към кои кафези да се насочи имунизацията.

Ако персонализираните ваксини се окажат безвредни и осъществими, ще разработим втората фаза на изпитването, с цел да тестваме клиничната им успеваемост, като ще определим също дали удължават живота на пациентите.

Надявам се с времето да стане допустимо да се основат ваксини против рак на панкреаса, белите дробове, простатата и други органи.

- Предполагам, че ще продължите да вършиме тези проучвания?

- Разбира се. Нашата методология би трябвало да бъде усъвършенствана и осъвременена, тази работа няма край. В умозаключение желая да отбележа, че противотуморната имунотерапия е доста обещаваща.

Мисля, че в идващите 10-15 години това доста ще разшири опциите на медицината в битката с рака.

Източник: zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР