В Аляска скоро ще приключи година, която се очертава като

...
В Аляска скоро ще приключи година, която се очертава като
Коментари Харесай

Ледниците в Аляска отстъпват с рекордни темпове

В Аляска скоро ще завърши година, която се обрисува като най-горещата, откогато се води статистика, белязана от размразяване на ледници с рекордни или съвсем рекордни темпове и изтичане на води в покачващите се международни морета, съобщи Ройтерс.

Ледникът Лемън Крийк наоколо до столицата на Аляска Джуно, за който се води статистика от 40-те години на предишния век, бележи втора поредна година на рекордни загуби на маса с 3 метра, заличени от повърхността, оповестява Луис Сас от Американския геоложки институт. Сас е измежду специалистите, които пътуват до следените ледници, с цел да вършат измервания през есента, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите на учения топенето стига чак до върха. " Това е доста неприятен симптом за хладилник ", споделя той. Топенето на огромна височина значи, че няма струпване на сняг, който да се уплътнява в леда и да оказва помощ за компенсиране на загубите на по-малка височина.

Ледникът Улвърин на полуостров Кенай, южно от Анкъридж, бележи втората най-сериозна загуба, откогато се води статистика от 60-те години на предишния век. Сас споделя, че върхът от 2004 година не е наподобен единствено тъй като огромна част от ледника към този момент се е стопила. " Долната му част е изцяло изчезнала ", споделя ученият.

Драстично размразяване се следи и в Националния парк " Фиорди Кенай ", посетен преди време от някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама за да притегли публичното внимание към климатичните промени. Намиращият се в парка хладилник Беър - известна туристическа атракция, е отстъпил с километър единствено за 11 месеца.

Специалистите означават, че даже Таку - един от дребното ледници в Аляска, които напредват, към този момент губи лед с бързи темпове. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР