В Агенцията по геодезия, картография и кадастър © Мария Съботинова

...
В Агенцията по геодезия, картография и кадастър © Мария Съботинова
Коментари Харесай

Заради провала на кадастъра държавата ще защитава имотите си с нов закон

В Агенцията по геодезия, картография и кадастър

© Мария Съботинова Още по тематиката
Между геодезисти и програмисти

Александър Лазаров, основен изпълнителен шеф на " Мапекс ", пред " Капитал "
2 юни 2017
Законови промени ще улесняват имотните покупко-продажби

Кадастралният и Имотният указател се сливат и историята на парцелите ще е елементарно проследима
25 сеп 2016
До 2017 година покритието на националния кадастър ще се усили от 22 на 90%

Благодарение на европроект за 12 млн. лева данните в него ще бъдат оптимално правилни
23 юни 2016
Идва ли краят на опашките в кадастъра

Електронният достъп на нотариусите до имотните карти ще облекчи процедурите по покупко-продажбите с недвижима благосъстоятелност
31 окт 2014
Сделките със земя са блокирани в една трета от страната

Министерството на земеделието още веднъж не избра в точния момент компании, които да изготвят картите за земеделската благосъстоятелност
3 сеп 2014
Кадастърът става наличен през нотариусите

От 1 септември нужните документи за имотни покупко-продажби ще могат да се набират отдалечено
31 авг 2014 За 17 години, откогато тече процесът по правене на кадастралните карти за парцелите в страната, едвам 36 % от територията е покрита от кадастъра. Въпреки това, в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) считат, че процесът може да бъде завършен до 2023 година Условието е да бъде " обезпечено задоволително финансиране ", декларират оттова, само че на въпрос какъв брой значи " задоволително ", отговор няма. Към момента е мъчно да се пресметне, споделя заместник-министърът Деница Николова.

Това стана ясно на съвещанието на правната комисия в сряда, където в незабавен порядък и при незначително наличие бе гласуван законопроект за промени в Закона за собствеността. С измененията страната получава бонус - ново прекъсване на придобивната отминалост за държавни и общински парцели за петгодишен период до 31 декември 2022 година Причината – страната и общините към момента не са в положение, към този момент години наред, да открият кои са техните частни парцели, да ги записват и актуват, с цел да са предотвратят придобиването им по отминалост от частни лица. Предишният период изтече на 31 декември 2017 година и по тази причина проектозаконът планува удължение на периода с противоположна мощ.

Всъщност, както показаха депутати от Българска социалистическа партия по време на съвещанието на комисията, удължение на изминал период е неприемливо, може да става въпрос само за ново прекъсване. Въпросът не е без значение, тъй като опира до базисни правни правила, в това число и предвид на това, че е изцяло допустимо в интервала след 31 декември до гласуването на закона за някои обособени парцели да изтече придобивната отминалост в интерес на жители, т.е. те да придобият по отминалост държавни или общински парцели. Лишаването от добити права постфактум е противоконституционно, разясняват хипотезата адвокати.

Спешният закон

Макар че законът е доста противоречив, явно писан в последния миг в Министерство на регионалното развитие и импортиран прекомерно късно – на 22 декември 2017 година, в сряда той мина в правната комисия съвсем единомислещо – с един въздържал се, а в петък предпочитано ще се гледа в пленарна зала. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов разгласи желанието си да предложи още същия ден законът да бъде гласуван и на второ четене, с цел да може да бъде оповестен в " Държавен вестник " още идващия вторник, 16 януари. Така щели да бъдат минимизирани вредите от забавянето. " Трябва да покрием едни 16 дни обратно във времето ", пресметна небрежно Кирилов в сряда.

Така за шести следващ път от 2006 година насам Народното събрание ще одобри закон за прекъсване на придобивната отминалост по отношение на държавни и общински парцели, като всякога това става за все по-голям период. И за шести следващ път това се прави истерично в последния миг, а в тази ситуация – и с противоположна дата след приключване. Причината е все една и съща – страната и общините не са в положение да си разпознават парцелите, тъй като няма кадастър - на доста места в цялата страна липсват кадастрални карти и кадастрални регистри.

Така в края на предходната година за следващ път страната с изненада установи, че регионалните шефове и общините не могат да се оправят с установяването, регистрирането и актуването на парцелите, които са държавни, надлежно общински, само че се владеят от частни лица и могат да бъдат добити по отминалост след приключване на избран период. Хронология

На 1 юни 2006 година отминалостта за придобиване на държавни и общински парцели е спряна за период от 7 месеца, считано от 31 май 2006 година до 31 декември 2006 година
През декември 2006 година прекъсването на отминалостта е удължено с една година до 31 декември 2007 година
В края на 2007 година срокът на прекъсването е продължен с още една година до 31 декември 2008 година
В края на 2008 година прекъсването се удължава с три години до 31 декември 2011 година
През декември 2011 година срокът на прекъсване на отминалостта за придобиване на държавни и общински парцели се удължава с нови три години до 31 декември 2014 година
В края на 2014 година срокът се удължава с три години до 31 декември 2017 година
Ако срокът не бъде продължен, редица държавни и общински парцели ще бъдат добити по отминалост, написа в претекстовете към законопроекта. Проблемът е всеобщ и " държавните парцели към момента не са предпазени и опцията да бъде добита благосъстоятелност на трети лица върху тях би засегнала значително най-много публичния интерес предвид на обществената функционалност и значимостта, която има немалка част от тези парцели ", се споделя още там.

Нови актове за държавна или общинска благосъстоятелност за парцелите могат да се сформират след влизане в действие на кадастрални карти и кадастрални регистри, настояват от Министерство на регионалното развитие. А по данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър " цялостното покритие на територията на страната с кадастрални карти и кадастрални регистри се чака да завърши до края на 2023 година при обезпечено финансиране ". Какво е кадастър

Кадастърът е цялостен списък на всички недвижими парцели на територията на страната, който съдържа данни за местоположението, границите и размерите им, правото на благосъстоятелност и другите вещни права, за държавните граници, граниите на административните единици, землищата и други Кадастърът се основава и съхранява от страната (в Агенцията по геодезия, картография и кадастър към МРРБ), като кадастралните карти и кадастралните регистри са благосъстоятелност на страната.
Отдавна прочут неуспех

Факт е, че приключването на досегашния период за прекъсване на придобивната отминалост е прочут още от края на 2014 година, когато за финален път е продължен срокът отново по искане на държавното управление на ГЕРБ. В претекстовете, подписани от тогавашния (и настоящ вицепремиер) Томислав Дончев, е записано, че в процеса на първичното актуване на парцелите – държавна и общинска благосъстоятелност, има " непреодолими справедливи усложнения " заради липса на финансови средства, задоволителен административен потенциал и нужната информация за идентифицирането на парцелите по настоящите все още карта на възобновената благосъстоятелност. Отделен въпрос е, че неналичието на пари и административен потенциал не са справедливи усложнения, още по-малко непреодолими, те зависят напълно от способността на ръководещите да провеждат един явен като технология развой по правенето на кадастъра.

Изработването на кадастъра е една от многото мистификации на българската администрация. Сегашният закон е признат през 2000 година, до тогава работи Законът за единния кадастър на Народна република България. Към Министерство на регионалното развитие е основана Агенция по геодезия, картография и кадастър с териториални звена. Няма положително пояснение по каква причина кадастър към момента няма, в случай, че България постоянно е имала една много добра добра система на имотни скици.

" Капитал " към момента чака от Министерство на регионалното развитие отговор на въпроса какъв брой коства досега построяването и поддържането на кадастъра, в това число и първичното финансиране на процеса през Световната банка през 2000 година, съфинансирането от българска страна, последвалото съглашение с Министерство на регионалното развитие, даренията по донорски стратегии, като да вземем за пример дарението от 2 млн. $ от холандското държавно управление през 2002 година и други Според изявления в медиите, общата сума, контрактувана като заем от Световната банка през 2000 година,е 33,5 млн. евро, от които България е усвоила близо 50 % до 2006 година за покриване на 30 % от кадастъра. През 2014 година за кадастъра в бюджета са отделени 14 млн. лв., сподели в правната комисия зам. министър Николова, само че по закон финансирането на тази активност се прави годишно през бюджета.

Още през 2000 година законът планува основаването на двустранна електронна връзка сред кадастъра и имотния указател. Няма данни тя да съществува дейно, което би улеснило доста работата. Но пък през 2009 година медиите цитираха отчет на Световната банка за метода по който се образуват таксите в държавната администрация, където Агенцията по кадастъра се сочи като рекордьор във вътрешното систематизиране на таксите и санкциите – до 75% от тези приходи могат да се разпределят за материална база и спомагателни тласъци на чиновниците.

През 2016 година тогавашният отраслов министър Лиляна Павлова разгласи, че до 2017 година покритието на националния кадастър ще се усили от тогавашните 22 % на 90 % от територията на страната. Двегодишният период на окончателното осъществяване на тази фантазия се подсигурил от извоюван план по оперативна стратегия " Добро ръководство " в размер на 12 млн. лева Вече е 2018г., процентът на покритие по последни данни е 36 %, а перпективите за наваксване са нулеви. Българска социалистическа партия: Държавата си дава привилегии като притежател в несъгласие с Конституцията
Интресна бе позицията на Българска социалистическа партия по законопроекта в правната комисия – съществени кардинални възражения, само че и поддръжка поради ползите на страната и общините. Държавата вкарва една неприемлива привилегия за себе си и за общините като притежател, съобщи Пенчо Милков от Българска социалистическа партия. Говори се за отбрана на обществен, публичен интерес, само че в действителност става въпрос за парцели, които са частна благосъстоятелност на страната и общините, която е равнопоставена с други субекти. Повече от 16 години държаата и общините не съумяват да опишат парцелите си в кадастъра, само че за сметка на това вкарва една привилегия за себе си като индивид. Как другиге собественици на парцели съумяват да защитят своите ползи без да има кадастрални карти и регистри, а страната и общините да не съумяват, слагат въпрос от Българска социалистическа партия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР