В Афганистан талибаните обградиха Кабул, а властта капитулира. Водят се

...
В Афганистан талибаните обградиха Кабул, а властта капитулира. Водят се
Коментари Харесай

Афганистан: Президентът е напуснал страната, преговори с талибаните за прехода във властта

В Афганистан талибаните обкръжиха Кабул, а властта капитулира. Водят се договаряния по предаването на управлението на страната на талибаните.

Столицата на Афганистан остана единственият огромен град отвън контрола им, само че рано сутринта беше обградена от тях от всички страни.

Cмяната на властта ще стане спокойно, без щурмуване на Кабул, съобщи представител на талибаните.

За началник на преходното държавно управление се спряга някогашният вътрешен министър и дипломат в Германия Али Ахмад Джалали, който сега е част от академичната общественост на Съединените щати.

Пред " Ройтерс " представители на талибаните са декларирали, че желаят да поемат властта, без тя да минава през краткотрайно държавно управление, само че в изказване на вътрешният министър на Афганистан Абдул Сатар Мирзаквал ще бъде образувана преходна администрация.
Снимка: Ройтерс
Според локални и международни медии афганистанският президент Ашраф Гани е напуснал страната. По непотвърдена информация той е отпътувал за Таджикистан.

Талибаните чакат кротичък преход на властта през идващите няколко дни. Кабул беше обкръжен, откакто единствено за 10 дни те поеха контрола над всички други огромни градове в Афганистан.

Кореспондентът на „ Скай Нюз “ Стюарт Рамзи оповестява, че е видял шествие на талибани в Кабул, само че бунтовниците не са показали с оръжия.

На афганистанските сили, които бяха струпани в столицата, беше позволено да се приберат вкъщи. Болниците и незабавните служби не престават да работят.

Eдинственият излаз от града е през летището, което остава отворено, само че към този момент има отклонени полети. Местните теглят спестяванията си и се пробват да избягат от столицата.

Улиците са цялостни, образували са се големи тапи, съгласно фрагменти, споделени в „ Туитър “. А на границата с Пакистан има километрични опашки с чакащи да изоставен страната.
Снимка: Ройтерс
„ Сигурността на Кабул е обезпечена. Няма да има офанзива против града. Столицата и властта ще бъдат предадени на краткотрайна трета страна “, сподели в особено изказване вътрешният министър на Афганистан Абдул Сатар Мирзаквал.

Малцина обаче са решени да останат.

„ Знам, че талибаните са тук, не опасявам от тях. Няма да се върнем отново в тъмната епоха. Момиче съм и не ме интересуват нито Пакистан, нито Америка, никой. Аз съм тук. Дори да ме убият – от какво да се опасявам –това е моята родна земя “, споделя Мириам, жителка на Кабул.
Снимка: Ройтерс
Чужденците могат да изоставен Кабул или да се записват при администрацията на талибаните. Съединени американски щати изтеглят чиновниците на посолството си благодарение на 5000 военни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР