В административния съд във Велико Търново започна броенето на всички

...
В административния съд във Велико Търново започна броенето на всички
Коментари Харесай

Отново броят всички бюлетини от балотажа за избор на кмет на община Горна Оряховица

В административния съд във Велико Търново стартира броенето на всички бюлетини от балотажа за избор на кмет на община Горна Оряховица от 5 ноември.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 1125
Съдът задължи в тридневен период министърът на електронното ръководство Александър Йоловски да показа на електронен притежател решението, с което е направено удостоверяването на машините за гласуването на втория тур на изборите. 

Делото е по жалбата на досегашния кмет на Горна Оряховица Добромир Добрев от ГЕРБ, който загуби на балотажа от Николай Рашков от " Нова народна власт " с 424 гласа.

В жалбата си Добрев твърди, че тези гласове са главно от машинния избор и сочи доводи за неточности в хеш кода на машините за гласоподаване, показва, че има машинни изрезки, които са зацапани и от тях не проличава за кого е вотът, както и че има машинни бюлетини с изчезнали печати, които са регистрирани за годни, показва се и подозрение в отчитането на невалидните хартиени бюлетини.  

Вещите лица имат период до 27 ноември до обяд в наличието на юристите на страните да преброят всички бюлетини – хартиени и машинни, от балотажа за кметските избори в Горна Оряховица и да дадат заключението си. 

Адвокатът на Добромир Добрев Веселин Димитров изрази подозрение в достоверността на електронния автограф на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски в документа, оповестен на уеб страницата на министерството, за засвидетелствуване на машините за гласоподаване и арбитър Мария Данаилова от Великотърновски административен съд изиска от министъра оригиналът на документът да бъде възложен в съда на електронен притежател.

Следващото правосъдно съвещание е на 28 ноември. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР