В абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции (РЗИ) за

...
В абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции (РЗИ) за
Коментари Харесай

Зам.-министър Пенков: Обмисляме механизъм служителите в РЗИ да получават възнагражденията си с направената актуализация

В безспорни числа бюджетът на районните здравни инспекции (РЗИ) за разноски за личен състав тази година е повишен от 25 млн. лева на близо 30 млн. лева Това значи, че плануваните средства, които би трябвало да бъдат усвоени за нарастване на възнагражденията са с 1/6 повече.

Това сподели зам.-министър Бойко Пенков на среща с представители на здравните инспекции, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. „ Всички тези пари към този момент са преведени по бюджетите на РЗИ и хората ще получат полагащото им се “, акцентира доктор Бойко Пенков, представен от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Той изясни, че повода, заради която чиновниците на РЗИ не могат да получат 18%-то нарастване, е с чисто нормативен темперамент. Проблемът е, че процедурата за нарастване на възнаграждението, според Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, е обвързана с атестационната оценка. Оценките обаче са присъдени през месец януари тази година и за жалост те са такива, че на доста места не разрешават нарастването да надвиши 10%. Поради тази причина министерството обмисля работещите в РЗИ да получат полагащото им се под формата на в допълнение материално стимулиране (ДМС). Това стана ясно от думите на зам.-министъра.

Представителите на РЗИ показаха терзанието си по отношение на правилата и възможните изкривени практики при образуването на в допълнение материално стимулиране. В тази връзка доктор Бойко Пенков пое ангажимент Министерство на здравеопазването да извърши незабавен разбор както на заплатите по равнища на личен състав, на присъдените атестационни оценки, които са определящи за нарастването на възнагражденията, по този начин и на вътрешните правила за образуване на трудовото заплащане във всяко РЗИ. „ По отношение на разпоредбите за в допълнение материално стимулиране – ще създадем опит да обърнем пирамидата, тъй че не управителните фрагменти да получават най-голямо ДМС, а то да отива за работещите на терен “, беше безапелационен доктор Бойко Пенков. Анализът ще покаже и основателно ли е терзанието на чиновниците на РЗИ, че тук-там има свръх огромна централизация на управителен състав, за сметка на действен личен състав.

Зам.-министърът разяснява и неспазването на Наредбата за командировките на държавните чиновници. Той акцентира, че предстоят инспекции и там, където се открият нарушавания, ще има наказания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР