В 68 процента от секвенираните проби в лабораторията по вирусология

...
В 68 процента от секвенираните проби в лабораторията по вирусология
Коментари Харесай

Омикрон настъпва в Северна Македония, в Гърция обмислят поставянето на 4 доза |

В 68 % от секвенираните проби в лабораторията по вирусология и молекулярна диагностика на Института за публично здраве в Република Северна Македония е открит Омикрон, съобщи организация МИА.

В интервала от 5 до 10 януари са секвенирани общо 152 положителни проби на ковид и в 68 % от тях е открит разновидността Омикрон, заяви министерството на опазването на здравето. Омикрон е открит в 12 града, като най-вече са случаите в Скопие - 48 и в Охрид - 27.

Анализите на Института за публично здраве демонстрират нарастване с 51 % на броя на позитивните от тестваните на ковид хора за една седмица. Случаите са 3,1 пъти повече спрямо предходната седмица.

Процентът на позитивните е приблизително 15,9 на 100. Най-голяма част от записаните случаи са в Скопие - 61,3 %. На територията на страната са приети в болница 351 души, което е с 41 % повече спрямо предходната седмица.

На фона на увеличеният брой случаи в Гърция се разисква слагането на четвърта доза от Коронавирус имунизацията на пациенти, които са с компрометиран имунитет.

Още през днешния ден може да бъде решено имуносупресирани пациенти в Гърция да получат четвърта доза от имунизацията против ковид, е декларирал пред гръцката държавна телевизия ЕРТ основният секретар на министерството на опазването на здравето по тематиките на първичната помощ Мариос Темистоклеус.

Националната комисия за имунизация заседава през днешния ден по въпроса за имунизацията на съответната група пациенти. 
Темистоклеус посочи, че слагането на четвърта доза на имунизацията за останалата част от население не се планува.

От 16 януари в страната влиза в действие наложителната имунизация на лица над 60-годишна възраст. Мярката има за цел да подтиква слагането на трета доза от възрастното население. Голям остава и процентът на хора над 60-годишна възраст, които изобщо не са се ваксинирали. Като наказателна мярка се плануват санкции.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР