В 25-тия ден на войната в Украйна Министерството на отбраната

...
В 25-тия ден на войната в Украйна Министерството на отбраната
Коментари Харесай

Зеленски към руснаците: Какво направиха с вас за тези години, че вече не се впечатлявате от човешките си загуби. Нищо ли не значат за вас вече думите син, майка, баща

В 25-тия ден на войната в Украйна Министерството на защитата на Киев оповести данни за 14 700 убити съветски военни от началото на нашествието, както и унищожени огромно количество съветско военно съоръжение, в това число 476 танка, 96 изтребители, 118 хеликоптери, 44 противовъздуши системи, доста дронове и 1 487 бронирани военни коли, заяви Би Би Си.

Украинската страна също по този начин заяви, че е умъртвила съветския офицер от морския флот Андрей Палий, само че без да прецизира къде и по кое време се е случило това. Според данни на Пентагона на Съединени американски щати минимум седем хиляди са починалите съветски военни в спора досега, а ранените доближават 21 хиляди. Президентът Зеленски прикани руснаците да извърнат внимание на жертвите във войната:

" Какво направиха с вас за тези години, че към този момент не се впечатлявате от човешките си загуби. Нищо ли не значат за вас към този момент думите наследник, майка, татко. Вече са убити над 14 000 ваши бойци. Това са 14 000 майки, 14 000 татковци, това са дами, деца, родственици и другари. Не забелязвате ли това? А жертвите ще порастват до момента в който продължава тази война. Тази ваша война, на Русия срещу Украйна, на нашата земя ".

В същото време Върховният комисарят по правата на индивида към Организация на обединените нации заяви, че от началото на спора в Украйна до момента са били убити минимум 902 цивилни, а близо 1 500 ранени, предава Ройтерс. Повечето жертви са разследване на избухливи оръжия като артилерийски и минометен обстрел. Експертите считат обаче, че действителният брой на починалите е доста по-висок, тъй като има доста места, като обсадения пристанищен град Мариупол, където мониториногвия екип няма достъп и не може да удостовери жертвите.

Десет милиона украинци, или повече от една четвърт от популацията на страната, са напуснали дома си от началото на войната, сочат данни на Агенцията за бежанците към Организация на обединените нации, представени от Франс пресс. Над 3 милиона и 300 хиляди са избягали в чужбина, другите са се насочили към по-малко засегнатите от военни дейности региони на Украйна. 90% от бежанците са дами и деца, показва още организацията.

И през днешния ден продължава обстрела на пристанищни град Мариупол, където беше изумено учебно заведение. Сражения сред украинските и съветските сили се водят навътре в градa, заяви районният шеф Павло Кириленко, представен от Ройтерс. Информацията е за боеве в източни квартали на града. Президентът Володимир Зеленски окачестви бомбардировките като " гнет, който ще се помни за епохи напред ".

Властите на обсадения Мариупол оповестиха, че Москва през вчерашния ден е атакувала и разрушила учебно заведение, в което са се приютили 400 души. Засега не се оповестява за жертви и няма без значение удостоверение на тази информация. По-рано кметът на Мариупол сподели, че улични боеве пречат на напъните за избавяне на оживелите хора, затрупани под останките от театъра, който беше нападнат от съветските сили тази седмица.

Руски елементи са обстрелвали болничното заведение в северния град Чернигов. Кметът Владислав Атрошенко съобщи, че градът е в филантропична злополука - няма електричество, отопление и вода, а съвсем цялата градска инфраструктура е разрушена. В няколко окупирани от съветски военни елементи градове се организираха митинги. Демонстранти в Херсон, Каховка и Бердянск скандираха " Ще останем вкъщи, до момента в който сме живи! " и развяваха украински флагове. Протестите са мирни и към този момент няма опити от съветска страна да бъдат разпръснати, посоча Би Би Си.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР