В 22 държави от ЕС има намалена ставка за ДДС

...
В 22 държави от ЕС има намалена ставка за ДДС
Коментари Харесай

Ресторантьорите: В 22 държави от ЕС има намалена ставка за ДДС за заведенията

„ В 22 страни от Европейски Съюз има понижена ставка за Данък добавена стойност за заведенията – Белгия тя е 6%, Германия – 7%, Гърция – 6%, Дания – 9%, Италия – 5% “, съобщи ръководителят на Cдружeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългaрия Емил Коларов в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

„ Тази дума „ изсветляване “ не знам кой я вкара в речника, само че се отнася единствено за нас. Заяли са се с нашия отрасъл, който много от дълго време към този момент работи на ярко. Причината за това е 9% ДДС-то, което оказа помощ да оцелеем след огромната рецесия. От преди пандемията имахме 130 000 назначени, без краткотрайно заетите, а от предходната година имаме 89 000 личен състав. 30 000 души са се отказали от този отрасъл. При нас е фрапиращо. Този налог не го плащаме ние, а клиентът “, сподели Коларов.

Той изясни, че с 9% Данък добавена стойност браншът е по-конкурентно кадърен. „ Ние сме внесли доста повече като обща сума от всички налози, освен от Данък добавена стойност. При 20% Данък добавена стойност, преди пандемията са импортирани 396 млн. лв., за предходната година са импортирани 463 млн. лв. при 30 000 души по-малко личен състав.Прогнозно за 2024 година, в случай че остане 9% ДДС-то отиваме на 759 млн. лв., които ще бъдат импортирани. Ако идната година ДДС-то стане 20% то планирано ще бъдат импортирани 427 млн. лв.. Тези данни са взети от всички държавни институции “, изясни Коларов.
Той дефинира облагането на бакшишите с налози като „ смехотворно предложение “. „ И сега има налог върху бакшиша и той влиза в оборота на заведението. Къде има заведение, в което бакшишът е в сметката. Бакшишът е подарък за този човек, който ви обслужва “, безапелационен е Коларов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР