В 17:30 часа на 11 ноември, петък, в зала Съвременност“

...
В 17:30 часа на 11 ноември, петък, в зала Съвременност“
Коментари Харесай

В Безистена ще бъде представена книга за ямболски преселници

В 17:30 часа на 11 ноември, петък, в зала „ Съвременност “ на Културно-информационен център „ Безистен “ доктор Галя Грозданова-Радева ще показа новата си книга „ Старите българи: преселниците в Нова Камена “.

Творбата показва резултатите от теренното проучване на българските преселници от с. Камена, Тулчанска област, Румъния, след завръщането им в рамките на България. Една част от преселническите родове са от Ямболския район.

Преселниците от Северна Добруджа не са били обект на теоретичен интерес и проучване от страна на българските откриватели на музикален фолклор до този миг.

Книгата е разграничена на три елементи. Първата показва историческия подтекст, ориста и живота на севернодобруджанските българи преди преселването им в България. Втората част съставлява съхранените обичаи на преселниците – традиции, обреди, празници и музиката, обвързвана с тях – песни и инструментални мелодии. Третата преглежда художествената самоинициатива като форма на нов живот. Направен е преглед на художествените сформира, колективи, групи и кръжоци, и учебно-възпитателната работа, провеждана с тях.

Читателите на „ Старите българи: преселниците в Нова Камена “ ще намерят в книгата богат песенен и снимков материал.

Галя Грозданова-Радева е лекар по „ Музикознание, музикално и танцово изкуство “, учител в Национално музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ – София. Автор е на книгата „ Фолклорно пеене: модели на асимилиране “ (2018 г.) и на сборника „ Фолклорни диагонали. Песни за соло глас със акомпанимент на пиано “ (2017 г.).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР