В 1395 училища има оборудвани библиотеки. Това са повече от

...
В 1395 училища има оборудвани библиотеки. Това са повече от
Коментари Харесай

В повече от половината училища у нас има работещи библиотеки

В 1395 учебни заведения има оборудвани библиотеки . Това са повече от половината български учебни заведения, а в доста други има завършени кътове за четене. През образователната 2021/2022 година работят 350 щатни библиотекари в учебните заведения, като 61 от тях са назначени през миналата година . Това стана известно на конкурс на тематика " Извънкласните и извънучилищните действия (занимания по интереси) - за стабилно качествено образование, образование, развиване и социализация на децата и учениците - 2023 “, проведен от Синдиката на българските учители взаимно с Министерството на образованието и науката (МОН), заяви пресцентърът на ведомството.

Регламентираната библиотечно-информационна активност във всяко едно учебно заведение е опция за достъп до образователна литература, в това число посредством модерни технологии, както и място с избрани обществени функционалности - за обществени контакти и опознавателни срещи сред учениците, за диалози и беседи с учители и създатели.

От 2020 година учебните заведения можеха да аплайват за финансиране по модула " Библиотеките като просветителна среда " на Националната стратегия " Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда ". За четири години МОН финансира над 400 учебни планове, свързани с обезпечаване на достъп на учениците до литература.

По програмата се отпускаха средства за пазаруване на книги, за основаване на библиотечен фонд в учебните заведения, в които няма подобен, и за обогатяване с нова модерна литература в учебните заведения с построен подобен. На места се изграждаха и кътове за четене с благоприятни условия занимания с конструктори, игри, комплекти за опити, добавена виртуална действителност и други.

По програмата се осигуряваха средства за осъществяване на срещи сред представители на публични библиотеки и представители на учебни заведения. Известни в общественото пространство персони се включваха в инициативите- литературни четения, състезания и други форми. Имаше опция и за осъществяване на образователни часове в публични библиотеки. Осигуряван бе и абонамент за читателски карти за показалите предпочитание възпитаници, в това число на техните учители, се показва в известието.

От 2023 година дейностите от модула " Библиотеките като просветителна среда " са част от новия модул " Съвременна среда за качествено образование по филантропични науки, изкуства и спорт " от Националната стратегия " Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда ". По модула са кандидатствали общо 792 учебни заведения, чиито планове сега се правят оценка.

Изградените здравни кабинети в учебните заведения към този момент са 1779, като 37 са открити през образователната 2022/2023 година. 1617 медицински експерти са назначени, с цел да се грижат за здравето на учениците. В детските градините кабинетите са 1562, а медицинските експертите са 2294, като от тях 184 са назначени през последната образователна година.

Увеличава се и броят на логопедичните кабинети в учебните заведения - към този момент са 511. В тях работят 477 щатни логопеди, а 352 са в градините.

Приоритет на МОН ще бъде привличането на повече психолози, които да оказват помощ на възпитаници и учители, които имат проблем с експанзия и принуждение, показват от ведомството. Акцент ще бъде грижата за здравето посредством установяване на благоприятни условия за образуване на стратегии, свързани със здравното обучение, здравословното хранене, първа долекарска помощ и други начинания в партньорство с родителите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР