Увреждане на белите дробове е по-често срещано при хората, които

...
Увреждане на белите дробове е по-често срещано при хората, които
Коментари Харесай

Изследване: Марихуаната може да нанесе сериозни поражения на белите дробове

Увреждане на белите дробове е по-често срещано при хората, които използват марихуана в сравнение с при тези, които пушат тютюневи произведения, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл, като цитира изследване на канадски учени.

Изследвания за въздействието ѝ върху белия дроб едвам в този момент стартират, защото неотдавна беше легализирана в доста американски щати и в Канада. 

Първите резултати демонстрират, че марихуаната може да нанесе съществени провали. 

" Основното обръщение е, че може да не е толкоз безвредна, колкото хората си мислят, че е. Освен това се нуждаем от повече информация ", сподели съавторът на проучването доктор Жизел Рева от Университета на Отава.

" Това е единствено началото. Искам хората да са наясно, че може да аргументи проблеми. "
 
За задачите на проучването си специалистите съпоставят данните от компютърни томографии на гръдния панер на 56 пушачи на марихуана, като някои от тях са употребявали и обичайни  цигари, с тези на 33-ма консуматори на тютюневи произведения и на 57 непушачи.

Приблизително 75 на 100 от пушачите на марихуана имат емфизем спрямо 67 % от тези, употребяващи единствено тютюн и 5 % от непушачите.

При потребителите на марихуана са открити също повече възпаления на дихателните пътища.

Изследователите не са разкрили разлика в натрупването на калций в основните артерии на сърцето сред двете групи пушачи. Но дефинира като тревожни откритията на белите дробове.

" В началото пациентите може да нямат никакви признаци, само че с течение на времето, когато този емфизем прогресира, тогава пациентите ще стартират да имат признаци: кашлица, хрипове, затруднено дишане ", изяснява Жизел Рева.

Защо белите дробове на пушачите на марихуана имат повече увреждания?

Според учените това в известна степен се дължи и на разликите в метода, по който се употребяват марихуаната и тютюна.

Цигарите постоянно са филтрирани, до момента в който марихуаната нормално се пуши без филтри. В резултат на това в дихателните пътища може да се отсрочат повече частици, сподели Рева. Пушачите на марихуана също са склонни да поемат по-голямо абсорбция и да го задържат по-дълго, преди да издишат.

Определянето на въздействието й върху равнищата на емфизем ще изисква огромни изследвания, споделя Рева.

Данните от изследването са оповестени в изданието, осведоми Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР