Уволнението на директорката на Фонда за лечение на деца Тинка

...
Уволнението на директорката на Фонда за лечение на деца Тинка
Коментари Харесай

Уволнението във фонда за лечение на деца отприщи обвинения в интереси

Уволнението на директорката на Фонда за лекуване на деца Тинка Троева поради проблема с изпращането на петмесечно бебе за проучвания и трансплантация в Германия повдигна още веднъж спор за това до каква степен се простират опциите на медицината у нас, има ли скрити ползи при взимането на решения и кое в последна сметка е в най-хубав интерес за детето.

Министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров съобщи в сряда, че казусът с изпратеното за трансплантация в Германия дете е препълнен чашата на търпението му, поради “грубото тъпчене на разпоредбите “, и по тази причина е решил да уволни Троева. Той се усъмни и в съществуването на избрани ползи за изпращането на деца в непознати клиники. Троева от своя страна разгласи, че ще съди здравното министерство, с цел да почисти името си.

Паралелно с това, от мненията на специалисти по проблема излиза наяве, че опциите детето да се трансплантира у нас напълно не са неоспорими, каквато е тезата на Министерството на здравеопазването и националния съветник по трансплантология Любомир Спасов, който е и началник на болница " Лозенец ".

Здравният министър: Грубото тъпчене на разпоредбите преля чашата

Здравният министър Николай Петров разяснява в сряда пред Българска национална телевизия, че в прорез с разпоредбите детето е ориентирано за чужбина без мнение на трансплантолози у нас и без да е вписано в регистъра на Агенцията за трансплантациите. Така Петров бил подложен в обстановка, в случай че подпише формуляр за трансплантацията в чужбина, да стане клиент на прокуратурата, а в случай че не подпише, да сложи в риск живота на детето. Той изясни, че въпреки всичко министерството е съумяло да провежда нещата по този начин, че детето законно да се лекува в Германия.

Петров съобщи, че мнение дали трансплантацията може или не може да се направи у нас е трябвало да дадат трансплантационните центрове в университетската болница “Лозенец “ или ВМА, само че тяхното мнение не е било потърсено. Все отново той не отхвърли, че произнеслите се по случая на детето двама лекари са безспорни специалисти с престиж.

Петров изясни, че детето остава да се лекува в Германия, тъй като в случай че Министерство на здравеопазването “се запъне за буквата на закона “, може да бъде пожертван животът на детето, а той желае да му бъде помогнато, тъй като е българско дете.

Здравният министър уточни, че тук трансплантацията би коствала 60 000- 70 000 лв., а в чужбина започвала от 120 000 евро, като към този момент били изхарчени 10 000 евро за проучвания. Той въпреки всичко сподели, че не желае да приказва за ощетяване на фонда.

Освен това Петров позволи съществуването на схеми за съзнателно изпращане на деца в чужбина, като уточни, че е чувал за такива, само че е работа на прокуратурата да ги откри, в случай че съществуват. На него му се виждало необичайно, че цените за трансплантациите в непознатите клиники са разнообразни за техните жители и за българи.

Тезата за съществуване на схеми и ползи за изпращане на деца в чужбина беше стартирана и от представителя на Българската асоциация за протекция на пациентите Пламен Таушанов, който е някогашен член на Обществения съвет на фонда, а през годините е поддържана и от шефа на болница “Лозенец “ Любомир Спасов.

Паралелно обаче съществува и контратезата, че има ползи децата непременно да остават за лекуване у нас, без да се гледа кое е най-благоприятно за тях.

Министерство на здравеопазването и специалисти в спор безвредни ли са трансплантациите на дребни деца у нас

Петров съобщи, че детски чернодробни трансплантации се вършат в болница “Лозенец “ и по думите му резултатите са безусловно съпоставими с достиженията на водещи европейски клиники.

Според него има много несъгласия сред мненията на единия и другия експерт по проблема и при такава обстановка има ясно написан ред в правилника на фонда, че е трябвало да се вземе мнение от трети експерт.

Същевременно обаче Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет на фонда, популяризира мненията на двамата специалисти, като и двамата по-скоро клонят към това, че е по-добре детето да бъде трансплантирано в чужбина.

Едното мнение стана ясно, че е на умрелия преди към два месеца доцент Христо Желев, някогашен шеф на Клиниката по гастроентерология на Специализираната болница по интензивно лекуване по детски заболявания “Проф. доктор Ив. Митев”, почитан педиатър и гастроентеролог. Той показва, че “чернодробната трансплнтация може да бъде осъществена при изискванията на по-ограничен опит от български експерти, само че заключението му е: “Смятам,че лекуването на пациента би могло да се осъществя в чужбина при изискванията на по-добър опит в реализирането му “.

Другият специалист, чието име не се афишира, споделя, че поради дребните възраст и тегло на бебето и неналичието на задоволително опит у нас, предлага трансплантацията да се извърши в чужбина като дава оферти за две клиники, в които това би могло да се случи – Бирмингам, Англия, и Хамбург, Германия. “Детето страда от рядко и тежко чернодробно заболяване, при което може да оживее единствено при чернодробна трансплантация. Поради дребната възраст и дребните килограми е добре да се извърши в клиника с огромен опит в трансплантацията на кърмачета “, споделя експертът.

С решение от 2010 година деца под 3 години се пращат в чужбина

Вече някогашният член на Обществения съвет на фонда Красимира Величкова от Българския дарителски конгрес напомни, че през 2010 година съветът взима решение всички деца до 3-годишна възраст да бъдат изпращани за трансплантации в чужбина.

Дотам се стига след доста проблематични случаи на присаждане на черен дроб на деца у нас, които се оказват несполучливи и се постанова незабавното изпращане на няколко деца за рестрансплантации в чужбина. Тогава доцент Христо Желев, който по това време е народен съветник по детска гастроентерология, изпраща писмо до Обществения съвет, с което въз основа на разбор на данните за трансплантациите и преживяемостта на дребни деца у нас, предложи да не бъдат трансплантирани деца до тригодишна възраст в България, до момента в който не се обучат екипи и тази активност не се развие по този начин, че да подсигурява успешност на европейски равнища, напомни Величкова.

“Имаме ли данни за такова развиване? Не. Защо тогава се твърди, че тези трансплантации могат да се правят в България? Никой не знае “, разяснява тя.

Статистиката на Изпълнителната организация по трансплантациите демонстрира, че от 2012 до 2016 година у нас са осъществени 4 трансплантации на деца под 1 година – по една на година от 2013 до 2016 година. Две от тях са от жив донор, една от трупен и за една не се прецизират данни за донора.

Същевременно непознати клиники с надалеч по-богат и комплициран опит дават над 95% преживяемост, до момента в който тук тя е по-ниска. От четирите трансплантации от 2013 до 2016 година две са сполучливи, което е 50% успеваемост. Иначе общо за чернодробните трансплантации преживяемостта е 91% през първата година, като не са регистрирани случаите на несполучливите интервенции, след които се е наложила ретрансплантация.

Уволнената Троева ще търси правата си в съда

Същевременно уволнената директорка на фонда Тинка Троева съобщи пред Българска национална телевизия, че ще си търси правата в съда.

“Не чаках министерството и персонално министърът на опазването на здравето да стигне до тук, тъй че съм си потърсила юрист и ще върша изказвания единствено с негово единодушие и откакто обсъдя това, което споделям с него. Разбира се, че ще се пазя, тъй като до момента съм живяла един честен живот и съм длъжна да се защитя. Това, което сподели господин министърът, мога да го оборя в доста точки и то с доказателства. Това първо. Второ, обаче подозренията му за канали за приключване - значи това надвишава честността на нашето семейство и на нашето битие. Така че там аз в действителност ще потърся отговорност “, сподели Троева и отхвърли изразените от Петров подозрения за обслужване на ползи на немската клиника.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР