Увеличението на цените на тестените изделия във Варна е в

...
Увеличението на цените на тестените изделия във Варна е в
Коментари Харесай

Ще продължи ли поскъпването на хляба и на закуските?

Увеличението на цените на тестените произведения във Варна е в границите на 10 %. Заводският самун е скочил на към 1,05 лева, а закуски под левче към този момент няма, като баничката гони 1,40 лева Това съобщи в изявление за Дарик Иво Бонев, ръководител на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в морския град. Той изясни повишаването с новите цени на пшеницата и на брашното. Тазгодишната реколата от пшеница е с 10 % по-слаба, а също така като цяло качеството е по-ниско. Спрямо 2017 година цената за звук се е нараснала от 240 на 360 лв.. Най-евтиното брашното пък е поскъпнало от 590 лв. на 730 лв. за звук.

„ От наша позиция ситуацията е обикновено и не е толкоз трагично. Аз персонално не съм виждат по-различни цени. Във Варна, а и в България, не знам да има нарастване на този тип самун с 30 стотинки, каквито информации се тиражират. Ако сегашните цени на брашното се запазят, няма да има ново повишаване ”.

Бонев дефинира като „ несериозни ” опитите на земеделския министър Румен Порожанов да убеди огромните търговски вериги да продават самун без облага, с цел да не скочи фрапантно цената му.

„ Търговските вериги си имат методите да натискат производителите на самун и да си пускат промоции. Силно се колебая обаче да си понижат облагите за своя сметка. В изискванията на пазарна стопанска система не виждам по какъв начин страната би се намесила в сходни търговски връзки ”.

Според Бонев половината от хлебопроизводителите работят в сивата стопанска система. За да излязат „ на ярко ”, той предлага да се понижи ДДС-то, като с тази мярка ще бъде реализиран и обществен резултат с цената на хляба.

През последните години във Варна откриването на фурни се е трансформирало в мода. Реститрираните компании са близо 100, а обектите им – на 300.

„ Тенденцията е българинът да яде все по-малко самун, само че по-качествен и по-скъп ”, разяснява Иво Бонев. Той поучава родителите на възпитаници да вземат участие в комисиите, които избират доставчиците на закуски за всяко учебно заведение.

„ Чувам от родители, че децата им получават некачествени закуски. Жал ми е, че Варна е регион с толкоз производители, а до нашите деца доближават такива закуски, които те след това изхвърлят ”. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР