Увеличение се наблюдава при цените на фармацевтичните продукти, като инфлацията

...
Увеличение се наблюдава при цените на фармацевтичните продукти, като инфлацията
Коментари Харесай

Инфлация във фармацията: Най-висок ръст в цената при капките за нос и йодните таблетки

Увеличение се следи при цените на фармацевтичните артикули, като инфлацията не е подминала бранша. Процентното нарастване се движи сред 5 и 10%, осведоми БТВ.

На по-голямата част от медикаментите - 10%, главно за медикаменти без лекарско наставление.

Според данни на Министерството на здравеопазването, предоставени на bTV, продуктите, които през тази година имат най-голямо оптимално нарастване и чиято цена е скочила с над 50 на 100, са капките за нос, геловете за обрив, спрейовете за нос, капките за очи и йодните таблетки.

Важно конкретизиране е, че за тези артикули има натрапен таван на цената, който не може да бъде надхвърлян.

Постъпилите заявки за смяна на цена на лекарствени артикули без лекарско наставление за интервала януари 2022 година - август 2022 година са общо 795 бр. включително и няколко хомеопатични лекарствени групи. За същия интервал на 2021 година са подадени общо 92 бр. заявки за смяна на цена на лекарствен артикул без лекарско наставление.

Направихме инспекция какво демонстрират данните за пет от най-търсените и нужни артикули, с които всеки от нас се запасява вкъщи.

Цената на таблетките за известен артикул против температура се оказва най-ниска в България и почти същата в Турция. В Германия тя е съвсем тройна.

Таблетки за простуда и болки в тялото. На най-хубава цена могат да бъдат открити в Турция. Най-скъпи са още веднъж във Федералната Република.

Лекарство за главоболие - В България то е най-евтино, а в случай че го закупим от аптека в Берлин - то ще е близо 3 пъти по-скъпо.

Сиропът за кашлица се предлага с изненадващо ниска цена в Турция. В Германия и България сметката ни касата ще бъде съвсем идентична.

Хапчетата за болки в стомаха са най-евтини още веднъж в Турция.

Равносметката е, че най-евтино излиза пазаруването на лекарствени артикули от Турция. В Германия, обаче медикаментите са доста по-скъпи, а нарастването на цените при тях се движи със същата степен като у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР