Увеличение с над 29 процента се отчита през първите пет

...
Увеличение с над 29 процента се отчита през първите пет
Коментари Харесай

Гърция отчита увеличаване на броя на нелегалните мигранти по границата с Турция

Увеличение с над 29 % се регистрира през първите пет месеца на тази година в броя на хванатите незаконни мигранти по сухопътната граница сред Гърция и Турция по река Еврос (Марица), оповестява „ Катимерини “.

Констатацията се съдържа в обновени данни на командването на гръцката полиция, които са разполагаем на вестника. Според осведомени държавни източници в доста от случаите през последните два месеца мигрантите са свидетелствали пред гръцките управляващи, че са били трансферирани на границата проведено с рейсове и без спънки от страна на турските управляващи.

Същите източници обаче са прецизирали, че това сега не е нещо, което се прави систематично и са подчертали, че „ не можем още да приказваме за инструментализиране на миграцията от турските управляващи “.

В интервала януари – май чиновниците на полицейските дирекции в Орестиада и Александруполис са задържали общо 2334 мигранти по отношение на 1817 през същия интервал предходната година. Най-голямо нарастване, със 125 %, е записано в зоната на полицейската дирекция в Орестиада. Общо на 1130 мигранти са повдигнати обвинявания за нелегално влизане в страната по отношение на 502 предходната година.

Полицейски източници са споделили, че групите на трафикантите трансферират мигрантите най-вече през централната част на границата, тъй като каналите на юг са били затворени с построяването на новата гранична ограда с дължина от 28 км. Особено огромно е било нарастването на миграционния поток през май, когато нарастването е било със 79 % в съпоставяне със същия месец на 2021 година

По островите нарастването на арестуваните мигранти през първите пет месеца на годината е с 49 %. На 2075 от тях е повдигнато обвиняване за нелегално влизане в Гърция по отношение на 1393 през 2021 година Повечето са били хванати на Додеканезите, до момента в който на разположения на север остров Лесбос се следи понижаване с 50 %.

Според полицейски източници за нараствания миграционен поток основна роля има общественото изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган при започване на май, че възнамерява да върне в родината им един милион мигранти, които се намират в Турция. Заради тази опасност мнозина са ускорили заминаването си за Гърция.

Друг фактор съгласно гръцките управляващи е утежняването на положението на турската стопанска система, което е лишило от приходи мнозина мигранти в Турция, които имат лични магазини или работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР