Увеличение с 5-10 на сто на заразените с бременни отчете

...
Увеличение с 5-10 на сто на заразените с бременни отчете
Коментари Харесай

Значителен ръст на заразените с COVID-19 бременни жени у нас отчитат специалисти

Увеличение с 5-10 на 100 на инфектираните с бременни регистрира най-голямата профилирана АГ болница у нас “Майчин дом ”. Данните заяви за “ ” доктор Иван Диков, началник на Диагностичноконсултативния блок и шеф на Медицинския център към болничното заведение.
По неофициална информация сходна е статистиката и в останалите огромни АГ лечебни заведения. Наред с децата до 10-годишна възраст растеж и на инфектираните бременни дами е тревожният тренд в третата вълна на Коронавирус. Преди дни умря 42-годишна бременна в Разлог, която обаче дълго се лекувала вкъщи, а близнаците на жена от Карнобат в извънредно тежко положение бяха оперативно изродени. Късно нощес стана ясно, че е умряла. Преди 6 дни от инфекцията умря и таткото на бебетата, а малко преди този момент и неговият татко. Вирусът срещна и актрисата Радина Кърджилова, само че заяви, че към този момент е оздравяла. До дни се чака да роди втория си наследник от Деян Донков.
 Израел: Ваксинираните бременни могат да предадат имунитет на бебетата си Израел: Ваксинираните бременни могат да предадат имунитет на бебетата си
Бременни дами, имунизирани против Covid-19, могат да предадат отбрана на своите бебета, твърди ново изследване, извършено в Израел. Споре...
Увеличението в заболеваемостта измежду бъдещите майки е предстоящо, тъй като тя следва общата наклонност, изясни проф. Асен Николов, шеф на Родилна зала в “Майчин дом ” и ръководител на Експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на опазването на здравето. По същия метод растеж на болните бременни е имало и през ноември и декември, когато беше втората вълна на епидемията, след което случаите намалели.
“Въпреки че следват общия ритъм, бременните се заразяват по-малко, в сравнение с общата популация, тъй като те фактически поставят повече грижи да съблюдават ограниченията. От бременните, върху които имам директно наблюдаване, безусловно всички съблюдават съществено всички ограничения както в фамилията, по този начин и в обществото. Да, и те боледуват, и измежду тях има настанени в секторите и отделенията, само че са по-малко ”, изясни проф. Николов. За тези от тях, които се лекуват у дома, най-важно е да се откри точният миг, в който да бъдат приети в болница, в случай че се наложи, добави той. Според лекарите в благоевградската болница умрялата там бременна е постъпила към този момент в усложнено положение и с дихателна непълнота. Проф. Николов успокои, че бременността е обикновено физиологично положение и в случай че дамата няма съпътстващи болести, това не я прави по-рискова за заразяване от всеки различен човек.
В момента обаче всички 15 кревати в Коронавирус отделението на “Майчин дом ” са заети от бременни дами, до момента в който преди броят им бил към 2-3, сподели доктор Иван Диков. Самият той води женски съвещания на към 100 дами и регистрира растеж на пациентките си, които оповестяват, че са се разболели. Но до момента няма тежък случай. Повечето го прекарват леко, а други имат признаци като температура и мощно главоболие. Има и такива, при които инфекцията води до дихателни усложнения, само че относително рядко. При всеки е самостоятелно. “Вече напълно не е толкоз рядко срещано някоя от дамите да се обади и да каже, че е карантинирана или позитивна. Когато се обадят, ние ги успокояваме, а откакто свършат изолацията и недоволствата и покажат негативен тест, възобновяваме консултациите. Предупреждаваме ги обаче, в случай че имат проблем, да дойдат незабавно ”, изясни доктор Диков. Според експерта прекарването на вируса по време на бременност най-малко към този момент не е нещо, което би трябвало да буди терзание.
Само в “Майчин дом ” досега към 20 дами са родили, до момента в който са карали ковид В същото време от есента до момента там има 3-4 случая на бебета с позитивен резултат 72 часа след раждането си, като заразяването съгласно лекарите е станало след контакта им с външния свят. “Според мен най-често това става при контакта майка - дете, в това число при погрешно слагане или носене на маска и при недобра хигиена на ръцете след пипане на разнообразни предмети и повърхности ”, изясни доктор Диков. Обикновено сходни случаи има, когато родилата жена е инфектирана, само че не постоянно. Според рекомендациите, когато не е налице тежка Коронавирус зараза, майката може да кърми, само че точно при този непосредствен и нескончаем контакт и неглижиране на противоепидемичните ограничения може да се съобщи вирусът и на бебето.
 В Съединени американски щати ще тестват на бременни имунизацията „ Пфайзер/Бионтех “ В Съединени американски щати ще тестват на бременни имунизацията „ Пфайзер/Бионтех “
В Съединени американски щати стартира изследване на имунизацията „ Пфайзер/Бионтех “ върху бременни дами, а до края на годината се чакат и резултати от...
“Освен това всеки се ражда с друга степен на подготвеност към приспособяване за извънутробен живот и някои, които са с по-добра реакция, даже да имат контакт, няма да се заразят. Други, при които имунната система не е толкоз безотказна, може да се заразят ”, изясни доктор Диков. Ваксинацията по време на бременност обаче остава непрепоръчителна, безапелационни са експертите. Това е и рекомендацията, която издаде за България експертният съвет по акушерство и гинекология. В някои други страни, като Израел да вземем за пример, инжекции се поставят и на бременни. “Независимо че утвърдените ваксини са качествени и безвредни, за което удостоверява Европейската организация по медикаментите, заради релативно късия интервал на създаване и клинични тествания, в които изключващ аршин е било съществуването на бременност, няма задоволително данни за приложението им при бременни, кърмещи дами, както и при такива, намиращи се неотдавна или скоро реализиращи бременност ”, изясни каква е повода за тази рекомендация проф. Асен Николов.
Всичко, което експертният съвет по АГ разисква, е в съгласие и с проф. Илко Гетов, който е представител на България в Комитета за медикаменти за хуманна медицина в ЕМА. “Това е институцията, която дава насоките и картбланш на това, което би трябвало да се случва, тъй като там има представители от всички страни, които вземат поради безусловно всички позитивни и негативни мнения ”, добави проф. Николов. Той изясни още, че изследвания за резултата на имунизациите при бременност са правени единствено върху животни и в късите характерности на продуктите е записано, че не са устновени директни или непреки резултати, свързани с ембрионалното и постнаталното развиване. Затова при хората приложението им по време на бременност би трябвало да се обмисля в действителен аспект единствено когато евентуалните изгоди надвишават всички евентуални опасности за майката и плода.
“Още не е известно и дали имунизациите се екскретират в кърмата, което е и повода те да не се предлагат и за кърмещи дами. Проучванията с животни още веднъж не демонстрират директни или непреки нездравословни резултати ”, сподели проф. Николов. Подобна рекомендация Световната здравна организация дава само към дами, които след раждането си биха попаднали в среда или контакт, който може да докара до Коронавирус, изясни доктор Иван Диков. Препоръка за възпиране от имунизация експертният съвет има и към дамите, които възнамеряват бременност в най-скоро време. Съветът към тях е ваксина да се направи най-малко 6 месеца по-рано Мярката е главно превантивна, до момента в който съумеят да се натрупат още данни за въздействието на имунизациите, като съгласно експертите до 2-3 месеца ще има по-ясна информация за това. Другата причина е, че е належащо да се даде време на организма да създаде антитела и да сътвори нужния имунитет, който се търси с имунизирането, изясни проф. Асен Николов. Това лишава повече от месец, даже 2-3, защото антитела стартират да се образуват едвам на 14-ия ден след слагането на втората доза. Препоръка за 6 месеца изчакване преди планувано зачеване експертният съвет дава само за за оптималната отбрана. Като цяло за всички небременни дами, които дават отговор на изискванията обаче, позицията на съвета е, че те би трябвало да се имунизират. “Това е единствената рационална и настояща опция като противопоставяне и по всевъзможен начин би трябвало да я поддържаме ”, безапелационен е проф. Николов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР