Увеличение с 22 процента на социалните помощи за отопление от

...
Увеличение с 22 процента на социалните помощи за отопление от
Коментари Харесай

С 22% по-високи енергийни помощи за повече хора от есента

Увеличение с 22 % на обществените помощи за отопление от есента, които ще стигат до повече хора. Това, планува план за променена на наредбата за енергийните помощи, оповестена от общественото министерство за публично разискване, което ще продължи до 10 юни.

Намеренията на ведомството са да вдигне сегашната месечна помощ от 74.83 лева на 91.10 лева като се усилят киловатчасовете електрическа енергия за установяване размера на подпомагането. Досегашната база от 385 кВтч (280 кВтч дневна/105 нощна) се усилва на 500 кВтч (300 кВтч дневна/200 кВтч нощна енергия). Отделно от това ще се разшири обсегът на финансираните хора в потребност от актуалните 210 хиляди души до към 255 хиляди лица. Освен това ще се вдигне приблизително с 15.5 на 100 доходната граница за имащите право да аплайват за средствата, което ще разреши повече пенсионери, хора с увреждане и самотни родители да бъдат подкрепени.

Това ще коства на бюджета в допълнение 40.4 млн. лева, които към този момент са обезпечени от общественото ведомство.

Дефинирани са 17 целеви групи за подкрепяне съгласно степента на риска, което ще уточни нуждаещите се от помощи, показват създателите на документа. Енергийни помощи обаче няма да получават фамилии с деца, които не вървят на учебно заведение, както и деца сираци, които не вървят на учебно заведение или са регистрирани в бюрата по труда. Целта е да не се позволява отпадане на деца от учебно заведение. Мерките за това бяха затегнати със законови ремонти, ограничаващи обществените помощи за деца, в случай че не посещават учебно заведение.

Вдигането на енергийните помощи се предлага от Европейската комисия като стъпка за по-нататъшната либерализация на енергийния пазар и освобождението на цените на тока за хората, които нямат проблеми с приходите си и могат да си разрешат предстоящото повишаване на електрическата енергия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР