Увеличение на фините прахови частици над нормата е отчетено от

...
Увеличение на фините прахови частици над нормата е отчетено от
Коментари Харесай

София осъмна с опасно мръсен въздух

Увеличение на фините прахови частици над нормата е регистрирано от Столична община във вторник, 19 декември, излиза наяве от оповестените данни на формалния уебсайт. 

Според данните най-замърсен е бил въздухът в кв. " Надежда ". Превишението на фините прахови частици е било два пъти над нормата- ФПЧ10 е 50 µg/m3.

Превишени стойности на фини прахови частици във въздуха на 19 декември е имало и в " Хиподрума ", " Павлово ", " Младост " и " Дружба ", става още ясно от данните, оповестени на сайта https://air.sofia.bg/.

От Столична община прецизират: 

Данни за равнищата на ФПЧ10, получени от измервателни станции ситуирани на територията на гр. София. Данните са предварителни. Показаните стойности са средноденонощни.
Средноденонощната норма за ФПЧ10 е 50 µg/m3. Данните от измерванията от автоматизираните станции постъпват в Националната база данни на изпълнителна организация по околна среда и води (ИАОС) към Министерството на околната среда и води (МОСВ) След инспекция за меродавност и верифицирането им, окончателните данни се разгласяват от Изпълнителна агенция по околна среда. Официалните данни се разгласяват от Изпълнителна агенция по околна среда в ежедневни и тримесечни бюлетини за положението на околната среда и в Годишен отчет за положението и опазването на околната среда в България.

Не се постановат спомагателни ограничения за 20 декември 2023, излиза наяве от оповестената на уеб страницата информация. 

Според гражданската платформа air.bg тази заран също има квартали на София, в които има превишение на фините прахови частици във въздуха. 

Сериозно е превишението в столичните квартали  " Сухата река ", " Яворов ", " Христо Смирненски " и " Зона Б5 ". 

Сериозно е превишението на концентрацията на фини прахови частици се установи и по протежението на бул. " Цариградско шосе ", квартал " Лозенец " и някои от централните елементи на града, оповестява БГНЕС.

Актуална информация за въздуха в цяла България можете да следите

Данни за качеството на въздуха в цяла Европа можете да следите

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР