Увеличаването на японските инвестиции в България е възможност за развитието

...
Увеличаването на японските инвестиции в България е възможност за развитието
Коментари Харесай

Румен Радев: Японските инвестиции са възможност за развитие на качествено нов модел на бизнес отношения в България

Увеличаването на японските вложения в България е опция за развиването на качествено нов модел на връзките сред бизнеса и институциите и бизнеса и обществото, както и за смяна на икономическата среда в страната. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден се срещна на „ Дондуков “ 2 с представители на Японско-българската бизнес асоциация. В срещата взе участие и посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира.

Държавният глава посочи поредните дейности на президентската институция за постигането на нова динамичност в икономическото и капиталово партньорство сред България и Япония. Президентът Румен Радев организира редица срещи с японския бизнес и институции при визитата си в Япония през 2019 година по случай на интронизацията на император Нарухито. През 2020 година на среща за поощряване на капиталовото съдействие сред България и Япония, хазаин на която беше българският президент, беше показана и самодейността за основаване на Японско-българската бизнес асоциация.

Румен Радев посочи големия необработен капацитет в връзките сред България и Япония и добави, че страната ни цени високо предвидимостта и коректността на японските компании, които влагат у нас. Държавният глава отличи и преимуществата на страната ни за привличане на вложения: геостратегическо разположение, постоянни макроикономически индикатори и първокласен висококвалифициран човешки капитал.

Посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира приветства заложеният от българския държавен глава приоритет за засилено съдействие в региона на науката, образованието и нововъведенията в границите на Инициативата „ Три морета “. Компании от Япония имат интерес да влагат в районни планове в областта на „ интелигентната “ транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност в Източна Европа. „ Без прогресивно обучение и нововъведения в научноизследователска и развойна активност не може да приказваме за качествено партньорство в нито една област “, акцентира Румен Радев. Обща бе позицията, че най-важният фактор за привличане на вложения у нас и в района е устойчивото развиване на бизнес средата.
Председателят на управителния съвет на Японско-българската бизнес асоциация Владислав Михов благодари на президента за поддръжката и съобщи, че организацията ще подкрепя както навлизането на японски компании на българския пазар, по този начин и на български компании, които да намерят свои търговски сътрудници в Япония.

По време на диалога дипломат Хироши Нарахира означи динамично разрастващата се стартъп екосистема в България и наклонността млади българи да се завръщат със своите хрумвания и бизнес проекти, които да осъществят в страната си. Посланикът на Япония насочи покана за присъединяване на български компании в Международно ревю, което следва да се организира през 2025 година в Осака.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР