Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали

...
Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали
Коментари Харесай

Пенсионната система ще е стабилна още 20 г., алармира социалният министър

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличението на вноските са нормализирали системата най-късно до 2037 година, когато при продължаващо застаряване и понижаване на трудещите се ще стартира утежняване в салдото й и ще би трябвало да се вземат нови ограничения. Това изясни общественият министър Бисер Петков пред Би Ти Ви.

"В сегашния миг бюджетът се постанова да подкрепя Държавното публично обезпечаване с 4,2 млн. лева, а дотацията евентуално ще се постанова да пораства. По данни на Национален статистически институт, съгласно които насъбраните пенсионни права единствено за 2015 година са 150 милиарда лева, от които едвам 9 са обезпечени в активи в т.нар трети дирек. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи. Това е „ прикрит дълг” на страната. Това не са малко пари – 150% от Брутният вътрешен продукт и 16-17 пъти сегашните разноски за пенсии ", сподели Петков.

По отношение на добавките за пенсионерите, той уточни, че за Великден по 40 лева ще получат 1 227 000 души с пенсии под линията на бедността за 2018 година – 321 лева

Бисер Петков изясни и измененията, които ще обиден новите пенсионери следващата година. Техният приход от преди 1997 година няма да се взема под внимание при изчисляването на пенсиите им. За интервала до наши дни има данни в Регистъра на обезпечените лица и по този начин няма да се наложи да се търсят документи – в това число и от от дълго време несъществуващи компании. Така и таванът на пенсиите отпада, защото в края на 90-те е въведен оптимален застрахователен приход като натурален регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от оптималния застрахователен приход. Бисер Петков призна, че евентуално има хора, които изчакват с пенсионирането си точно поради новите правила.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР