Увеличаване на неравенствата, все по-чести опити за заглушаване на критичните

...
Увеличаване на неравенствата, все по-чести опити за заглушаване на критичните
Коментари Харесай

Докладът на Amnesty за България: Домашно насилие, бежанци, роми

Увеличаване на неравенствата, все по-чести опити за заглушаване на сериозните гласове и ограничение на гражданските свободи по света, както и за все по-враждебно отношение към хората, принудени да изоставен домовете си и да бягат в търсене на сигурност.

Това е записано в годишния си отчет на " Амнести Интернешънъл " за Състоянието на правата на индивида по света. Новото издание на отчета за 2021/22 година покрива 154 страни.

В частта за България организацията обръща внимание на влошаваща се независимост на медиите и зачестили закани против публицисти в страната, увеличаващото се домашно принуждение и открити офанзиви против ЛГБТ общността, систематичното принуждение против хора, настанени в центрове за институционална помощ, и непозволеното отбиване на бежанци и мигранти по границите.

Свободата на медиите продължи да се утежнява, а публицисти и самостоятелни медии, проверяващи престъпността и корупцията, бяха изправени пред чести закани и оскърбителен акции, в това число и от държавни чиновници.

В отчета се показват съответни случаи: през април Димитър Стоянов от уеб страницата " Биволъ " и заканите от предприемач, който е разследвал, репликата на Тошко Йорданов за " Крумовите закони " във връзка лапсус на публицист в ефир, изявлението на министър Бойко Рашков, който сложи под подозрение журналистическата честност на двама телевизионни водещи, които го интервюираха, и предложи те да бъдат отстранени от постовете си.

" Амнести Интернешънъл " се базира и на отчета на Европейска комисия за върховенството на закона от юли, в който се

акцентира неналичието на бистрота, концентрацията на медийна благосъстоятелност и продължаващата политическа интервенция в публицистичната политика на някои медии.

България беше намалена от 111-а на 112-а позиция измежду 180 страни в Световния показател за независимост на медиите и остана страната членка на Европейския съюз с най-ниски стандарти за медийна независимост.

Сериозен проблем остават случаите на домашно принуждение, които набъбнаха три пъти по време на пандемията от COVID-19, продължиха да нарастват.

През януари държавното управление внесе в Народното събрание промени в Закона за отбрана от домашно принуждение, целящи в допълнение хармонизиране на вътрешното законодателство с интернационалните стандарти. Някои от ограниченията, включени в промените, плануват усилване на защитните ограничения, механизъм за ориентиране и основаване на централен указател на случаите на домашно принуждение, жертви и причинители.

Констатира се и че България е траяла редовно да отблъсква мигранти и хора, търсещи интернационална протекция по своите граници.

До края на годината бяха регистрирани над 1100 случая на отбиване, засягащи минимум 13 000 души. През юли Европейският съд по правата на индивида откри, че България е нарушила Европейската спогодба за правата на индивида, като през 2016 е експулсирала публицист в Турция, без да изследва рисковете, пред които е изправен при завръщането си.

ЛГБТ хората не престават да се сблъскват със закани и тормоз, в това число от политически партии и държавни чиновници.

В отчета си правозащитната организация припомня и за случая с нападението на общностния център за ЛГБТ събития в София Rainbow Hub от Боян Расате, претендент на партия Български народен съюз на президентските избори. Въпреки че той бе арестуван и упрекнат в безчинство и нахлуване, според Наказателния кодекс на страната насилието по хомофобски подбуди към момента не е прието за закононарушение от ненавист. Преди това парламентарните избори през юли ЛГБТ събития в София, Пловдив и Бургас са били атакувани от групи, враждебни към правата на малцинствата.

Ромите не престават да са изправени пред необятно публикувано обществено изключване и дискриминация, в това число в областта на образованието, опазването на здравето, жилищното настаняване и заетостта,

установяват още от " Амнести ". COVID-19 и произлизащото от него дълготрайно изключително състояние засегнаха непропорционално ромското население. Вероятността ромските деца да завършат каквото и да е равнище на обучение продължава да е доста по-ниска по отношение на общото население. COVID-19 усили риска от ранен брак за ромските девойки. Европейският център за правата на ромите откри, че

ромските деца са свръх показани в държавната система за грижи за деца и за тях има по-голяма възможност да бъдат отделени от фамилиите си.

През юни Върховният административен съд е признал водача на партия Българско национално придвижване Красимир Каракачанов за отговорен за дискриминация поради спорните му изказвания след произшествия във Войводиново през 2019 година, провокирали необятно антиромско принуждение, довело до разрушение на жилища и наложително изселване на ромски фамилии.

" Амнести " не престава да припомня годишно и че управляващите не са съумели да изкоренят непрекъснатото физическо малтретиране на настанени в обществени домове и пациенти с психологични разстройства. През октомври Комисията за попречване на изтезанията към Съвета на Европа

заяви за голям брой случаи на плесници, юмруци, ритване или удари с пръчки, връзване или хора, открити изоставени при нехигиенични условия.

Комитетът прикани за незабавни дейности и за радикална смяна на метода на страната към институционалните обществени грижи, в това число психиатричните такива.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР