Увеличава се броят на тристайните и четиристайните апартаменти, все повече

...
Увеличава се броят на тристайните и четиристайните апартаменти, все повече
Коментари Харесай

Бургас изпревари Варна по ново строителство

Увеличава се броят на тристайните и четиристайните жилища, от ден на ден понижават плановете за жилищни здания, в които се оферират студиа 

София-град резервира лидерската си позиция в новото строителство с 3,5 млн. квадратни метра стартирало строителство, следва Пловдив – с 1,1 млн. квадратни метра. При третата позиция има разбъркване, като Бургас съумява да изпревари област Варна с 560 000 квадратни метра стартирани строителни площи. Главният анализатор на Националния указател за ново строителство и реконструкции в България Петър Мастиков не изключи спекулативно повдигане на цените на всички типове парцели в България при влизането на страната в еврозоната.

Според него нарастването ще е краткосрочно, то няма да е с интензивността от последните две години, основана от 2020 и 2021 година, и по-късно ще има стабилизация на ценовите нива с известни флуктуации при другите видове строителство.  Короновирусът, а и освен, постави основата на ясна наклонност на нарастване на междинната повърхност на жилищата и в новите планове те са с повече стаи, каза Мастиков. Увеличава се броят на тристайните и четиристайните жилища, от ден на ден понижават плановете за жилищни здания, в които се оферират студиа – една стая, която е хол, кухня и спалня.

Заради засиления интерес от страна на купувачите и високите цени от ден на ден стават плановете на жилищни здания с повече от нужния дължим брой гаражи и паркоместа. Това дефинира ясната наклонност вложителите да влагат повече в подземни паркинги, тъй като те се осъществят на пазара. Ръстът на междинната повърхност на жилищните парцели е свързан от всеобщото търсене на къщи, като единствено в столицата предходната година са почнали близо 30 плана за затворени комплекси с къщи.

Подобна е обстановката в Пловдив, Варна и Бургас. Основната причина е освен като разследване от коронакризата, само че и поради наклонността на нарастване на виталния стандарт в България, разяснява специалистът и добави, че тя ще се разпростира отсега нататък. Тази година не се чака да има съществени промени в търсенето на жилищни парцели по тип, като то ще бъде опосредствано от персоналните бюджети на искащите да имат собствен дом, счита специалистът, представен от Българска телеграфна агенция.

Цените на жилищата през 2024 година се чака да се задържат на миналогодишните нива, счита специалистът. Повод за позитивни упования през тази година са цените на строителните материали, при които още от предходната година се следи ясна наклонност за понижение, което стана изключително осезаемо от втората половина на 2023 година, коментира Мастиков. Тогава борсовите цени на главните строителни материали бележат спад. От 2008 година не сме имали подобен размер ново строителство във всички видове функционални сегменти, какъвто отчитаме през 2023 година, разяснява специалистът.

За предходната година размерите са били 7,650 млн. квадратни метра РЗП, което въпреки и да не е с огромен % нарастване по отношение на 2022 година, е връх за последните 15 години, допълни Мастиков.  При новото строителство на хотелите има растеж с близо 100 % през 2023 година – от 70 000 през 2022 година на над 140 000 квадратни метра РЗП, като позитивната наклонност се отнася както за градските, по този начин и за хотелите по морето.

Очакванията са и тази година да продължи позитивната наклонност. Като идея моловете са задоволително като брой за България, само че не може да се изключи вероятността от огромно капиталово решение, разяснява специалистът и подсети, че сега се приготвя нов план в Пловдив. Чисто еволюционно в международен мащаб по-малките и междинните шопинг центрове отстъпиха място на огромните и мега комерсиалните центрове, които оферират повече развлечения и търговски площи, подсети специалистът.

В множеството случаи залезът на сходни дребни и междинни комплекси идва по финансови аргументи поради огромните заеми за построяването им, имаше и образци във Варна на преустройване на търговски център в офис център. Бъдещата нова функционалност на такива обекти зависи от икономическата полза от преустройството им, коментира Мастиков. София-град резервира лидерската си позиция в новото строителство с 3,5 млн. квадратни метра стартирало строителство, следва Пловдив – с 1,1 млн. квадратни метра.

При третата позиция има разбъркване, като Бургас съумява да изпревари област Варна с 560 000 квадратни метра стартирани строителни площи. По-динамично е развиването на двата района Русе и Плевен и при тях се регистрира доста нарастване на вложенията в нови здания.

За Русе растежите са близо веднъж и половина, а за Плевен са над 2,5 пъти  –  надлежно 160 000 и 138 000 квадратни метра стартирани площи, като водещи сегменти са жилищното и индустриалното строителство, а последният в Русе е достигнал над 90 000 квадратни метра. Очакванията са с развиването на магистралните връзки, свързващи София – Плевен – Русе, наклонността за ясно изразено индустриално строителство да се развие, счита специалистът.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР