Увеличава се броят на пациентите с респираторни заболявания и такива,

...
Увеличава се броят на пациентите с респираторни заболявания и такива,
Коментари Харесай

В началото на есенния сезон: Увеличават се случаите на респираторни заболявания

Увеличава се броят на пациентите с респираторни болести и такива, при които пробата за Ковид позитивира. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова. Това е обикновено, тъй като стартира есенния сезон и колкото и да е топло на открито, събирането на огромни колективи на едно мястоводи до повишаване на броя на случаите с респираторни инфекции, изясни доктор Николова. Лекарката прикани пациентите над 65-годишна възраст и тези с хронични болести да се имунизират както против грип, по този начин и против Ковид. Д-р Николова напомни, че самолечението с антибиотици може да утежни здравето ни.
Увеличават ли се случаите на COVID-19
Броят на новите случаи на Ковид за последното денонощие е 80, умряли няма, демонстрират данните, оповестени в Единния информативен портал. Те са били открити благодарение на 435 теста, което значи, че делът на позитивните проби е 18,39 %. От тях са приети в болница 224, в това число 12 в интензивно поделение. Новопостъпилите в болнично заведение за последния ден са шест, демонстрират още данните.

Пред Българска телеграфна агенция доктор Николова съобщи, че през летните месеци случаите на Ковид не са били доста, само че през последните седмици се следи лек растеж. Имаше положителни проби и при възрастни, и при деца, само че те се лекуват у дома. Имам към десетина случая на седмица, добави доктор Николова.
Новите варианти протичат по-леко
По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания „ Пирола “ е вариантът, който върлува сега. Има и вариант „ Ерис “, изясни общопрактикуващият доктор. По думите ѝ при „ Пирола “ се следят над 35 разновидности на шипа на вируса.

Оплакванията при пациентите, които персонално аз следя, са висока температура (над 38 градуса), главоболие, болки в гърлото. В началото, когато се появи Ковид, имаше доста особено инфектиране на очите. Сега още веднъж виждаме това инфектиране на очите при пациентите, изключително при дребните деца. Имах случай с детенце на към 2 години, при което инфекцията протече единствено с конюнктивит и нараснала температура, добави доктор Николова.

Тя добави, че от пациентите, които са минали през нейния кабинет, няма такива, при които са зародили затруднения. Симптомите най-често са висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, част от пациентите имаха и загуба на подушване, при някои имаше зараза на очите, само че нито един от тях не направи пневмония, уточни лекарката.

За последните две седмици, нито един от пациентите, които аз лекувах от Ковид, нямаше потребност от антибиотик и този вирус не се лекува с антибиотик, добави тя.
Пост-Ковид синдромът
Винаги би трябвало да мислим за пост-Ковид синдрома, тъй като това е мултикомплексно заболяване, което поврежда съдовете и при което бихме могли да чакаме на по-късен стадий разнообразни затруднения, добави доктор Николова.

Според общопрактикуващия доктор Ковид ще се трансформира в заболяване от вида на грипа. Сто години по-късно продължаваме всяка есен и зима да се борим с грипа. За страдание ще има още една респираторна зараза, която ще се прибави към богатата палитра от вируси, с която ще би трябвало да се оправяме, разяснява доктор Николова.
Ваксините – метод да се предпазим
Препоръчвам на пациенти над 65 години и на тези, които имат хронични болести, които имат проблем с имунната отбрана, да се имунизират, както за Ковид, по този начин и за грип, сподели доктор Гергана Николова. Тя напомни, че 1 януари 2024 година ще стартира имунизационната акция против грип на Министерството на здравеопазването.

Д-р Николова добави, че следва да започва имунизационна акция при пациенти над 65 години против пневмококи. На първо време броят на имунизациите ще е дребен, програмата в този момент започва. Тази ваксина се слага един път в живота и ни защищава от пневмококите, които са най-честият извършител на пневмонии и менингити. При децата се слагат ваксини против пневмококови инфекции и поради това броят на пневмониите, породени от пневмококи в ранна детска възраст, падна доста. Сега започваме да покриваме и пациентите над 65 години, изясни лекарката.
Самолечението може да сложи живота ни в риск
Д-р Гергана Николова напомни, че самолечението с антибиотици би трябвало да се заобикаля. Антибиотикът се изписва и назначава от доктор, единствено след обзор. Не може и не трябва да посягаме към антибиотиците с лека ръка. Когато приказваме за респираторни инфекции, в по-голямата си част те са породени от разнообразни вируси. Вирусите не се лекуват с антибиотици, съобщи доктор Николова.

Когато вдигнем температура, заболят ни мускулите и ставите, потече ни носът, дано антибиотикът да не бъде първото средство, което използваме, с цел да се лекуваме. Трябва да се знае, че по този начин се основава сериозна антибиотична устойчивост, утежнява се положението, в случай че нямаме вирусна зараза, добави персоналният доктор.

Тя съобщи, че самолечението слага животът ни и здравето ни в риск.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР