Увеличава се броят на хората, които директно купуват мляко и

...
Увеличава се броят на хората, които директно купуват мляко и
Коментари Харесай

Фермер бори големите хранителни вериги, продава в Пловдив продукцията си с лев по-евтино на млекомат

Увеличава се броят на хората, които непосредствено купуват мляко и млечни артикули от локални фермери поради високите цени в комерсиалните вериги. На млекомати в Пловдив прясното мляко се продава с до лев по-евтино в сравнение с в огромните магазини, предава Българска национална телевизия.

Стопаните, които съумяват да пласират своята продукция сами, без медиатори обаче са прекомерно малко, тъй като дистрибуцията е извънредно сложна. За в този момент те задържат цените за сметка на вложенията, които възнамеряват да вършат.

Пред един от мобилните млекомати в Пловдив съвсем целодневно има опашка. Не единствено по-ниската цена от 2 лв. за литър, само че и качеството е това, което притегля хората.

Четирите млекомата в Пловдив са благосъстоятелност на животновъд от близкото село Стряма. Той е избрал да продава по този метод продукцията си си, с цел да избегне натиска на огромните прекупвачи, които непрекъснато смъкват изкупната цена на прясното мляко.

„ Имаше един интервал с 40 стотинки и трябваше да реша дали да продължа или да спра. Крепи ме това, че би трябвало да запазя фермата “, изясни животновъдът Тодор Ванев.

Ванев отглежда 500 крави. За 10 години е съумял съвсем да затвори цикъла на произвеждане със личен завод. Въпреки компликациите е подготвен да влага още, с цел да си създава и фуража, който през последната година е стигнал изкупната цена на млякото.

„ Всичко е вдигнато в пъти повече, само че нашата суровина не се подвига в пъти повече. Аз съм сигурен, че ще стане по-скъпо, няма да има кой да го създава, ще стане по скъпо от 4,20, доста сътрудници се отхвърлят. Мои сътрудници връщат миналогодишни загуби “.

Ванев не може да се разреши за вдигне цената на млякото, тъй като счита, че и в този момент тя е непостижима за избрани клиенти. За да се запази българското произвеждане на фермерите би трябвало да се обезпечи достъп до безлихвени заеми, а самите производители да се обединят в огромни кооперативи, които да бранят ползите им.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР