Утре в центъра на Кричим група риболовни сдружения организират протест

...
Утре в центъра на Кричим група риболовни сдружения организират протест
Коментари Харесай

Рибари излизат на протест заради пресушаването на Въча

Утре в центъра на Кричим група риболовни сдружения провеждат митинг против решението на кмета на града Атанас Калчев реката да се пресушава сред 8.30 и 17.30 часа всеки ден.

Рибарите назовават дейностите на управата на града " съзнателно ликвидиране на река Въча ".

" Убийството се прави по разпореждане на кмета на гр. Кричим под подправения претекст, че ще се чисти коритото на реката, в което въобще нямаше нищо за почистване. Дори и да имаше нещо за почистване, то можеше да се извърши без реката да бъде пресушавана - през 2004 година почистиха коритото на река Марица в Пловдив без Марица да бъде пресушена ", пишат риболовците в писмо до медиите.

" Убийството на река Въча се показва в цялостното пресушаване на коритото в гр. Кричим и надолу по течението. То е осъществено от кмета на града в съучастничество с НЕК ЕАД, с експлицитното единодушие на Министерство на околната среда и водите. Едновременно с това е унищожена и предпазена зона по Натура 2000 - " Река Въча - Тракия " по директивата за местообитанията на Европейски Съюз, която се обитаваше от предпазени и предпочитани типове за запазване в реката ", изясняват протестиращите.

Според тях в резултат на пресушаването са починали тонове риба, която остава по сухите камъни. Това провокира " пиршества в махалите по поречието ". Те настояват, че реката е суха от 8.00 часа всяка заран, до 18.00 часа вечер.

Риболовните сдружения обявиха, че с изпускането на водата от коритото на Въча се реализира " двойна изгода " - за кмета на града, " който ще изхарчи пари за фиктивно почистване на коритото и НЕК, която ще си оправя съораженията ".

" Съучастието на НЕК ЕАД се показва в прекъсването на водата, която се изпуска от каскадата Доспат - Въча, за може да се извърши ремонт и на оборудванията на НЕК ", не престават недоволните. 

За недоволството си риболовците се базират на закона, който гласи, че реките текат с приоритет пред всички останали дейности, които би трябвало да се извършат в коритото им:

" Законът за водите споделя, че обезпечаването на водните количества за оводняване на коритата на реките се обезпечава предпочитано. Независимо какво се прави в коритото или по крайбрежията на реката, тя би трябвало да тече. Ето за какво се провежда митингът, като ще се търси отговорност от всички забъркани лица - кмета на гр. Кричим, управлението на НЕК ЕАД и ръковдството на БДИБР и на Министерство на околната среда и водите ", безапелационни са протестиращите. 

Преди дни от Асоциация на парковете обявиха, че изпускането на водата от реката ще има последици за биоразнообразието. Експертите тогава показаха терзания, че три типа риба в предпазена зона " Река Въча - Тракия " ще бъдат съществено наранени.

Това не е първо пресушаване на реката за тази година. В средата на юли водата от коритото и бе изпусната, поради ремонта на " Цанков камък ". Тогава също измряха тонове риба и бе проведен митинг пред министерството на Нено Димов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР