Утре тя трябва да присъства в залата на тържественото първо

...
Утре тя трябва да присъства в залата на тържественото първо
Коментари Харесай

Лена Бориславова все пак остава депутат, ЦИК прие заявлението ѝ само за сведение

Утре тя би трябвало да участва в залата на тържественото първо съвещание на 49-ия парламент и да се закълне като депутат

Централната изборна комисия не прегледа настояването на Лена Бориславова от коалиция „ Продължаваме промяната-Демократична България “ да се откаже от депутатското си място в 49-ото Народно събрание в последния миг. Членовете на ЦИК взеха решение, че не могат да вземат отношение по проблема и одобриха заявката й единствено за сведение.

Това значи, че Бориславова остава народен представител и на следващия ден би трябвало да участва в залата на тържественото първо съвещание на 49-ия парламент и да се закълне като депутат.

„ Тя е определена за депутат. Заявлението й до ЦИК не поражда правни последствия. А по какъв начин ще постъпи е въпрос на нейната воля “, съобщи пред Tribune зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

На въпрос дали след това Бориславова има опция да се откаже от мястото си, той отговори по този начин:

„ Нека да не пояснявам проблеми, които не касаят Централната изборна комисия. Със сигурност всеки човек, който не желае да прави дадена работа, има опция да се откаже от нея. Има процедура, по която това да се извърши. На мен не ми е известна с детайлности, по тази причина се възпирам да разясня “.

По време на съвещанието на ЦИК бе посочено, че в края на предходната седмица са изтекли периодите за отвод от депутатско място, а ЦИК разгласи поименния състав на 49-ото Народно събрание. Това е и повода, заради която комисарите не са разгледали настояването на Бориславова, написа Offnews.bg.

Заявлението на Лена Бориславова породи и спор в ЦИК.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ то е подадено, откакто срокът е изминал, поради което комисията няма пълномощия да се произнесе по проблема. Според Цветозар Томов от Демократична България обаче настояването ѝ следва да бъде отхвърлено, защото тя към този момент е определена за депутат. Росица Матева от „ Изправи се! Мутри вън! “ пък бе на мнение, че заявката следва да се изпрати в Народното събрание, защото ЦИК не може да се произнесе по него.

По-рано през днешния ден Бориславова разгласи в обществените мрежи, че се отхвърля от мястото си като депутат. Тя изясни, че ще поеме координацията за локалните избори в София, а на нейно място следва да влезе седмият в листата на ПП-ДБ в 24 МИР-София Петър Петров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР