Утре Турция предсрочно ще избира президент и парламент. Залогът на

...
Утре Турция предсрочно ще избира президент и парламент. Залогът на
Коментари Харесай

Напрежение в Турция в навечерието на вота

Утре Турция предварително ще избира президент и парламент. Залогът на вота в южната ни съседка е извънредно висок, тъй като след него страната ще промени политическата си система от парламентарна на президентска република. Държавният глава към този момент ще ръководи с големи пълномощия и ще има държавно управление без министър председател.

Кои са главните кандидати? Бившият кмет на Истанбул от началото на 90-те - Реджеп Ердоган преди 15 години става министър председател на Турция, а през 2014 година е и първият определен с директни избори президент на страната. Води консервативна политика, а след опита за прелом против него преди две години хиляди хора се оказаха по пандизите.

Неговият главен конкурент - Мухарем Индже, е претендент на най-голямата опозиционна партия. Той е някогашен преподавател по физика, 4 пъти до в този момент е избиран за народен представител. Подкрепя секуларизма в страната и измежду обещанията му са възраждането на демократични правила в Турция и завършек на наложителното религиозно обучение.

По последни данни провокиралият предварителен избор Ердоган може да разчита на 48,1% поддръжка, а Индже – на 29,1%. Това значи ефектен балотаж сред двамата.

И двамата съществени претенденти закриха акциите си в Истанбул. Индже събра сред 3 и 5 млн. души в Малтепе, на брега на Мраморно море. Стотици хиляди пробиха загражденията, с цел да стигнат до сцената, съобщи БТВ.

Аз ще съм сплотяващ президент. Аз ще съм президент на всички турци, даде обещание им Мухарем Индже.

Ердоган закри акцията си с по-малък протест пред истанбулска джамия. Държавната телевизия му даде доста ефирно време, в което той упрекна съперниците си, че са подкрепили преврата.

Кандидат-депутат от партията на президента съобщи, че гласовете за Индже са патрон за турските бойци.

В разнообразни истанбулски квартали започнаха спречквания по улиците. Автобус на Добрата партия беше атакуван с камъни.

Гласуването на следващия ден стартира в 9 ч. и завършва в 17 ч. Първи резултати се чакат към 20 ч. 17 опозиционни партии ще вършат редом броене и ще се борят с изборните измами.

Изборите се организират в изискванията на продължаващото втора година изключително състояние.

Около половината от трите милиона турци в чужбина към този момент са дали своят вот. Това е много по-слаба готовност спрямо предходната година, когато Ердоган прокара с референдум превръщането на страната в президентска република в огромна степен и с помощта точно на бюлетините от чужбина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР