Утре ще отида на протеста в подкрепа на Морфов. При

...
Утре ще отида на протеста в подкрепа на Морфов. При
Коментари Харесай

Венци Мицов: Лошата новина не е уволненитео на Морфов, а страхът!

" Утре ще отида на митинга в поддръжка на Морфов. При това без да съм почитател на режисьора. Протестът е от 14 часа пред Министерство на културата. На този митинг чакам сътрудници. И мощно се надявам, че няма да има безконечните кибици и се надявам, че сходно на всички досегашни митинги пред МК няма да има повече публицисти, в сравнение с хора от арт гилдията ", това съобщи някогашният общински консултант Венцислав Мицов.

" Ще отида на митинга заради една елементарна причина - гилдията би трябвало да се разсъни и да спре да разрешава да се подиграват с нея. Песимист съм.

Не мисля, че ще се получи всеобщ митинг и не мисля, че гилдията може елементарно да се разсъни, тъй като в последните две години с оскърбление научих, че “талантлив ” и “умен ” не са синоними ", добави музикантът в профила си във Facebook.

" И нещо за Демократична България лелите в чужбина. Не, не ми се включвайте в подписки и не ми пишете пламенни статуси.

Вземете самолета и елате тук, да видите какъв брой е крепко на митинг. Един съвет към новия екип в МК. Разсечете тоя възел, тъй като другояче ще се заплете повече ", съобщи Мицов.

Този му пост беше допълнен от още един, написам по късна доба нощес:

" Напоследък не ми се написа и по културни тематики... Днес обаче нямам право да мълча.

Ще кажа следното - случилото се с Морфов демонстрира, че гилдията е слаба. Ако гилдията беше мощна и излезеше на улицата в отбрана на Морфов.

Ако хората, които пишат солидарни статуси внезапно решаха да бойкотират Народен спектакъл “Иван Вазов ” в поддръжка на Морфов...

Ако всички актьори в София и в страната внезапно кажеха “спираме да играем в поддръжка на Морфов ”...

Ако всичко това се случеше, повярвайте ми, за два дни нямаше да остане помен от управлението не на Народния спектакъл, а и на много други места.

Но това няма да стане. Морфов изрази поривът си и си заплати с лихвите. Одобрявате или не, смятате за възможно или не, само че той най-малко го направи.

Кой различен се е осмелил да съобщи своето отвращение от системата?

Кой различен счупи прозорец, надраска стена, направи каквото и да е?

Лошата вест не е в уволнението на Морфов. Той ще си откри работа.

Лошата вест е в комформизма. В страха. И тук не имам предвид обстановката с Народен спектакъл “Иван Вазов ”. Нас, хората на изкуството, ни е боязън даже от личните ни сенки.

Треперим, щото а сме споделили нещо остро, а нема да ни викнат след това я на общинска, я на държавна халтурка, я на частно празненство, че да изкараме некой лев.

Впрочем, аз от спектакъл не разбирам. Даже не съм необикновен почитател на актуалния български спектакъл. Дори има постановки на Морфов, които съм гледал и не са ме сграбчили.

Но не това е значимото. Важното е, че гилдията не е нито единна, нито смела.

За това в този момент ще кажа следното - ще ви поддържа безусловно безкористно, в случай че излезете на улицата. И ще бъда с вас. Даже ще вземам участие в интифада.

Но няма да бъда с вас в писането на статуси и говоренето на празни приказки. Или ще излезем да се заявим, в случай че би трябвало с пердах...

Или крещя да млъкнем и да се вършим, че не ни касае...



P.S.: Снимката е от 2020 година. Протест на културтрегери пред Министерство на културата. Присъстват 12 културтрегери и 40 отразяващи публицисти.

Изводът оставям на вас ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР