Утре ще бъде Светата Божествена заупокойна литургия от 10:00 ч.,

...
Утре ще бъде Светата Божествена заупокойна литургия от 10:00 ч.,
Коментари Харесай

След смъртта на дядо Йоаникий: Митрополит Йоан временно ще управлява Сливенската епархия

Утре ще бъде Светата Божествена заупокойна литургия от 10:00 ч., а от 12:00 ч. ще бъде осъществено и опелото в катедралния храм " Св. Димитър " в Сливен. Това сподели пред публицисти през днешния ден Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Свeтият синод на БПЦ-БП се събра през днешния ден на изключително съвещание, с цел да дефинира деня и часа на опелото, и на погребението на умрелия на 9 януари Сливенски митрополит Йоаникий.

Митрополит Йоникий ще бъде заровен в двора на катедралния храм. от източната страна, в съседство с гроба на предходния сливенски епископ Никодим, който умря през 1980 година

На съвещанието на Синода трябваше да бъде избран и наместник на овдовелия епархийски трон.

" На днешното изключително съвещание на Светия синод беше прочетено траурното уведомление от сливенския Епархийски съвет и беше избран за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски трон Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ", изясни пред публицистите, пред Синодалната палата, Старозагорският митрополит Киприан.

" В Устава се споделя, че до три месеца би трябвало да бъде определен новият Светосливенски митрополит ", сподели Старозагорският митрополит. На въпрос какъв брой са претендентите, митрополит Киприан отговори, че когато се събере на последващо съвещание Светият синод, ще се дефинира и кандидатстката листа.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР