Утре се очаква протест на Автомагистрали - Черно море пред

...
Утре се очаква протест на Автомагистрали - Черно море пред
Коментари Харесай

Комитова: Обещаните пари вървят към Автомагистрали - Черно море

Утре се чака митинг на " Автомагистрали - Черно море " пред Министерство на регионалното развитие поради обещанието сдружението да получи до понеделник 9 млн. лева от дължимите от страната 37 млн. Според тях до понеделник по сметката им не е постъпило нищо.

" Ние обещахме по отношение на някои административни неуредици, по отношение на някои проблеми, които те имат с контракта, наддоговорени суми и прочие, загубихме повече време в сравнение с предполагахме, само че от през вчерашния ден тези пари вървят към " Автомагистрали - Черно море ", уповавам се през днешния ден те да си ги получат ". Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова.

" Става дума за едни компании, които са работили по трасето на " Тракия " Чирпан - Стара Загора и са получили контракти за 200 млн. от нашата страна, а е имало обезпечени единствено 59 млн. като финансов запас. Сега всички тези компании се усещат излъгани ", сподели още районният министър.

Според нея първата концепция е била да се платят единствено заплатите и осигуровките на служащите, само че се е оказало, че те имат и отговорности към банки и така нататък

" Затова ние определихме тази сума, която е свръхтрудно да я намерим, да я осигурим и да я платим. Ако министерството имаше средства, ние от дълго време щяхме да сме завършили този въпрос. Нито районният министър има интерес да не се заплати работата на хората, нито служебното държавно управление, нито жителите. Но знаете, че бюджетът на АПИ беше привършен до 30 април, ние заварихме нула лв. и доста стартирани обекти за милиарди, тъй че ние изпаднахме в ужасно усложнение ", изясни министър Комитова.

По думите ѝ съвсем всички поправки, които са на стойност милиард и половина годишно в нашата страна, минават под прикритието не на съществени поправки. И добави, че това значи, че милиард и половина даваме годишно за всички пътища, само че когато те се повредят, няма компания, която да носи гаранцията и няма отговорност да си поеме гратис ремонта.

" Тази права на стойност 200 млн., които споделям, че нямаме опция да ги платим сега, защото те би трябвало да се дефинират в бюджет, през Народното събрание и по този начин нататък. Тя ще би трябвало да се заплати един ден на всичките 10 компании, които са работили в тази права. Но тя е предходна под параграф на някакъв настоящ ремонт и поддръжка, заради което няма утвърден план и няма позволение за градеж, и няма Акт 16 за въвеждане в употреба ", сподели районният министър.

Тя изясни още, че ще се платят от бюджета тези 200 млн. за ремонт, само че в случай че зародят повреди в идващите 5 или 10 години, ще се дадат нови милиони, с цел да се поправи правата.

" Няма гаранция, тъй като минава под думички " поддръжка ". Това е порочна процедура, която се прави от години - тя е за сякаш по-бързо да се вършат ремонтите, тъй като плановете до позволение за градеж изискват време, само че особено за Чирпан - Стара Загора имахме време да подготвим тези планове ", счита Комитова.

Според нея такива съществени тежки и скъпи поправки би трябвало да се вършат с механически план, позволение за механически градеж, с въвеждане в употреба и оттова нататък да тече гаранция. По думите ѝ тази процедура за милиард и половина годишно гълтам доста пари и основава артикул, в който няма никакво качество.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР