Усвояването на полярния регион е въпрос, който в последно време

...
Усвояването на полярния регион е въпрос, който в последно време
Коментари Харесай

Битката за суровините на Арктика се очертава да бъде ожесточена

Усвояването на полярния район е въпрос, който напоследък съществено занимава Западна Европа, която постоянно показва паниките си по отношение на напредващите съветски планове в тази част на света. Недалеч от студените води на се създават няколко огромни плана под контрола на Москва. Един от тях е обвързван с трансарктическата подводна оптична информационна линия „ Полярен експрес “. Високоскоростната автомагистрала с дължина 12,5 хиляди километра би трябвало да свърже Мурманск (близо до границата с Норвегия и Финландия) с пристанището на Владивосток в Далечния Изток. Проектът би трябвало да бъде приключен до 2026 година и е част от по-голям проект - държавната стратегия на Русия за развиване на Северния морски път. Стойността ѝ възлиза на 890 милиона $ - забележителна сума даже за доста богати страни.

Друг основен миг, пораждащ опасения, е бързо развиващият се флот от ледоразбивачи на Русия. Повече от четиридесет съветски кораба са в употреба, още три са в развой на създаване, а през идващите 10 години Москва възнамерява да построи още най-малко 10 ледоразбивача. Според РИА Новости, на въоръжение на Съединени американски щати има единствено два сходни кораба, Polar Star и Healy. Първият е на над 30 години и се поддържа само с аварийни елементи, свалени от неговия брат близнак Polar Sea, като прави по едно корабоплаване годишно до станцията " Макмърдо " в Антарктида. Вторият транспортен съд даже не влиза в категорията ледоразбивач, а по-скоро е транспортен съд от мразовит клас, на който през август предходната година избухна тежък пожар поради късо съединяване в окабеляването.
 Арктика се затопля три пъти по-бързо, в сравнение с цялата Земята от 1971 година насам Арктика се затопля три пъти по-бързо, в сравнение с цялата Земята от 1971 година насам
Арктика се затопля три пъти по-бързо от планетата като цяло сред 1971 и 2019 година, което е по-висока скорост, в сравнение с се смяташе допир...

Наистина този дисбаланс се чака скоро да бъде изменен. Предишният американски президент Доналд Тръмп, като част от програмата Polar Security Cutter, отдели умопомрачителните 1,2 трилиона $ от бюджета за създаването и построяването на нови ледоразбивачи. Още през 2024 година би трябвало нови американски ледоразбивачи да излязат на морски тествания.

Но най-голямото терзание на Западна Европа, грижливо завоалирано зад други процеси, е обвързвано с геоложките изследвания.

Русия започва огромна стратегия за геоложки изследвания в полярните води. В края на август изследователският транспортен съд от мразовит клас " Бавенит " (проект П-2790), с право считан за един от най-добре издържаните в техническо отношение в своя клас, организира проучвателни сондажи в неразучени до момента региони на море Лаптеви в Северния ледовит океан. " Бавенит " е в положение да прави геотехнически изследвания на почви в кладенци с дълбочина до 300 метра при дълбочина на водата над километър и половина. Планирано е той да изследва обширни площи в Карско море, море Лаптеви, Източносибирско и Чукотско море. Освен него по същия маршрут ще плава и различен теоретичен транспортен съд – „ Академик Лазарев “.

 Арктика
 Лавров: Арктика е наша земя Лавров: Арктика е наша земя
Руският външен министър Сергей Лавров предизвести западните страни да не декларират искания в Арктика преди съвещанието на Арктическия с...

Буквално седмица преди началото на неотдавнашната, от Европейски Съюз разгласиха стратегия за цялостна възбрана на проучвателните и добивни действия в Арктика. Представителят на Литва в Европейската комисия Виргиниюс Синкявичюс очерта „ Арктическата тактика “, която допуска радикална европейска интервенция във всички климатични (подразбира се " енергийни " ) действия в Арктика, както и въвеждането на цялостен мораториум върху по-нататъшните изследвания и произвеждане на въглеводороди. Стратегията допуска отвод от всевъзможни териториални искания за петролния и газовия шелф от страна на арктическите страни. Сред изброените страни не се загатват Съединени американски щати, само че попадат Русия, Канада и Дания. Фактически на Русия се предлага да напусне Арктика, да ограничи обществените, военните и енергийните си стратегии там, написа още РИА Новости. Същевременно Европейската комисия желае да открие свое посланичество в Гренландия, чиито глъбини са доста богати на уран.

Но сюжетът сякаш стартира да се нарушава от самите съдружници на Брюксел. Норвежкият министър председател Йонас Гар Стьоре, пред The Financial Times. Той съобщи, че Норвегия, вторият след Русия снабдител на природен газ за Европа, при положение на мораториум отхвърля да подсигурява надеждността на енергийните доставки. Нещо повече - няма да помогне на страните от Европейски Съюз със „ зеления преход “ към въглеродна индиферентност. Освен това Норвегия изрично не е съгласна да заплаши Националния си пенсионен фонд, чиито активи се правят оценка на 1,4 трилиона $ и който се попълня точно от приходите от продажбата на природен газ и нефтопродукти.

Очертава се главната борба за естествени запаси да се състои точно в Арктика. И тя дава обещание да бъде доста яростна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР