Устройството на НАСА за оптични комуникации в дълбокия космос (DSOC)

...
Устройството на НАСА за оптични комуникации в дълбокия космос (DSOC)
Коментари Харесай

НАСА тества лазерни комуникации на разстояние 16 милиона километра в космоса

Устройството на НАСА за оптични връзки в дълбокия космос (DSOC) на галактическия уред " Психея " се включи и сътвори свръхскоростна лазерна връзка за данни на разстояние 10 милиона благи (16 милиона км), което е 40 пъти повече от дистанцията от Земята до Луната, заяви Ню атлас.

От години НАСА се стреми да създаде практическа лазерна информационна система за задачи в далечния космос и в следствие организира все по-амбициозни проби на технологията. Причината за това е, че галактическата организация работи със усложнения, породени от радиосистемите от 60-те години на предишния век, употребявани за връзка на задачите. Те работят, само че скоростта на предаване на данни е ниска - към 10 Mbit/s в добър ден.

За разлика от тях, DSOC може да се оправи със скорост на даунлоуд до 200 Mbit/s и това е единствено за тестване на технологиите. Сложната задача е да се разшири обсегът на информационната система и да се ревизира дали тя към момента може да се оправи с проблемите, свързани със загубата на данни, породени от земната атмосфера, както и да се подсигурява, че лазерите за възходяща и низходяща връзка могат да останат в задачата по време на тестовите излъчвания.

Първото изпращане на данни от 16 милиона километра може да наподобява голямо, само че това е малко разстояние, като се имат поради задачите на НАСА. " Психея " е на път към едноименния железен метеорит, ситуиран в главния астероиден пояс сред Марс и Юпитер. Това е толкоз надалеч, че когато Земята и Психея са най-отдалечени една от друга, на лазерно известие ще му трябват 20 минути, с цел да измине дистанцията. Това значи също, че системите ще би трябвало да компенсират придвижването на задачите си по време на забавянето.

За теста DSOC е насочил лазера към телескопа Хейл в обсерваторията Паломар на Калифорнийския софтуерен институт в окръг Сан Диего, Калифорния, на 14 ноември 2023 година Той е съумял да направи това, като се е фиксирал върху лазерен маяк, предаден от Лабораторията за оптични връзки на телескопа в оборудването Тейбъл маунтин покрай Райтууд, Калифорния. След това автоматизирани системи са помогнали на приемо-предавателя да се ориентира към Паломар. Междувременно радиомаякът е работил като прогресивен канал за изпращане на сигнали към " Психея ".

Според НАСА по време на теста, чиято цел е била да дефинира дали устройството работи вярно и не пречи на галактическия уред " Психея ", не са изпратени или получени действителни данни. С отдалечаването на " Психея " от Земята ще бъдат извършени по-амбициозни проби, в това число предаване на данни от галактически апарати на НАСА на Марс.

Специалистите от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА дефинират постигнатото на теста като огромно достижение, добавя Българска телеграфна агенция. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР