Устройството измерва символично колко близо сме до момента, в който

...
Устройството измерва символично колко близо сме до момента, в който
Коментари Харесай

Часовникът на Страшния съд показва: Още по-близо сме до унищожението

Устройството мери алегорично какъв брой близо сме досега, в който Земята ще стане необитаема. Той се актуализира годишно от организацията с нестопанска цел Bulletin of Atomic Scientists в Чикаго (САЩ).

„ Когато часовникът удари среднощ, това значи, че е имало някакъв тип нуклеарен продан или пагубна смяна на климата, която може да унищожи човечеството. Никога не желаеме да стигнем до там и не желаеме да знаем по какъв начин ще се случи “, споделя Рейчъл Бронсън, изпълнителен шеф на " Бюлетин ".

Часовникът е основан от експерти, помогнали за реализирането на скандалния план Манхатън след основаването на първите нуклеарни бомби в Съединени американски щати, написа blitz.bg.

Последният път, когато стрелките на часовника бяха сверени беше на 24 януари 2023 година и те отброяваха единствено 90 секунди до среднощ — по-близо от всеки път. Това се дължи на поредност от смущаващи интернационалните събития, като нахлуването на Русия в Украйна, опасността от изменението на климата и повишаващите се опасности от потреблението на оръжия за всеобщо заличаване.

Организацията също цитира биологични закани като фактор, способствуващ за такива фрапантни корекции на часовника.

„ Опустошителни събития като пандемията COVID-19 към този момент не могат да се смятат за редки, протичащи се един път на век “, се споделя в уеб страницата на " Бюлетинът ".

Часовникът на страшния съд е основан през 1947 година, когато в началото стрелките му са били настроени на седем минути до среднощ. Но защото напрежението сред Изтока и Запада ескалира по време на Студената война, когато Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики започнаха да тестват нуклеарни ракети, часовникът се е доближил с две минути по-близо до Страшния съд.

С развиването на съперничеството сред двете международни суперсили през втората половина на 20-ти век стрелките на часовника се движили напред-назад, спирайки в разнообразни моменти, приближавайки се и отдалечавайки се от Апокалипсиса.

Часовникът е бил най-отдалечен от Страшния съд през 1991 година, когато Студената война публично завърши с подписването на Договора за редуциране на стратегическите настъпателни въоръжения. По това време стрелките на часовника са показвали цели 17 минути до среднощ.

Учените предизвестяват, че светът е навлязъл във „ време на невиждана заплаха “, дължащо се значително на „ изключително “ рисковата нуклеарна обстановка, разиграла се във военната акция на Русия против Украйна. Конфликтът сред Израел и Хамас, както и температурните върхове, регистрирани през тази година ни доближават още повече до " среднощ ", написа " Стандарт ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР