Устойчивост: Звезда на модния подиум на Седмицата на модата в Копенхаген 2023

...
Модел показва творение по време на модното шоу на Munthe,
Коментари Харесай

Модел показва творение по време на модното шоу на Munthe, част от седмицата на модата в Копенхаген, в Skuespilhuset в Копенхаген, четвъртък, 9 август 2018 г. Модел показва творение по време на модното шоу на Munthe, част от седмицата на модата в Копенхаген, в Skuespilhuset в Копенхаген, четвъртък, 9 август 2018 г. - Авторско право Martin Sylvest/AP от Публикувано на 10/08/2023 - 15:39

Тъй като модната индустрия е водеща причина за климатичната криза и призивът за устойчивост е по-важен от всякога, фокусът на Седмицата на модата в Копенхаген върху екологично чистата мода дава искрица надежда към по-светло бъдеще.

Днес завършва едно от най-големите модни събития в Северна Европа и петото от глобалния цикъл на седмицата на модата: Седмицата на модата в Копенхаген. Това, което прави това специално събитие запомнящо се, е голямото значение, което шоуто отдава на устойчивостта.

РЕКЛАМА

Както е описано на уебсайта им, събитието се стреми към извършване на съществени промени, за да вдъхнови и насърчи индустрията да ускори усилията за устойчивост.

През 2020 г. седмицата на модата в Копенхаген въведе тригодишен план за действие за устойчивост. Това означаваше, че марките, желаещи да участват в шоуто, трябва да отговарят на иновативните изисквания за устойчиво развитие, въведени от плана. Тези изисквания се преразглеждат и публикуват на всеки три години, за да бъдат в крак с нуждите за устойчивост.

Euronews Culture разглежда трима изгряващи дизайнери от тазгодишното шоу, дизайнери, чийто основен дизайнерски етос среща и въвежда иновации в устойчивата мода.

А. ROEGE HOVE

Марката A. ROEGE HOVE, финалист за наградата Woolmark (награда, която възхвалява марките за демонстрирането на гъвкавостта на мериносовата вълна - 100% естествен и биоразградим материал) даде началото на събитието с шоу всичко за експериментиране.

Марката е специализирана в плетива и се определя като иновативна, тъй като предизвиква традициите, като експериментира с креативни техники за плетиво. Марката е устойчива, тъй като те произвеждат само в Европа. Това гарантира ниво на качество и отговорност, както и справедливи условия на работа.

Всяко парче е проектирано да генерира възможно най-малко отпадъци. Като цяло, основната цел на марката е да създава издръжливи облекла, които могат да останат основна част от гардероба. Както се вижда от пистата, марката остана вярна на думата си, като добави Circulose, материал, направен от 100% текстилни отпадъци, към своя списък с тъкани.

Хенрик Вибсков

Основан през 2006 г., бутикът на Хенрик Вибсков е марка, създадена от самия датски моден дизайнер Хенрик Вибсков. За своята писта на Седмицата на модата в Копенхаген Вибсков остана в тон с ценностите си за устойчивост, като отдаде почит на селското стопанство. Той винаги се уверява, че дрехите му са екологични, като се придържа към седем кодекса на поведение. Те варират от уважение към всички раси, сексуалности и религии до гарантиране, че 90% от продукцията му е произведена в Европа.

Той използва екологични тъкани, когато е възможно, и преработва иначе изхабените тъкани. Той също така използва рециклирани опаковки и се грижи за справедливи условия на работа.

Визиите, които виждате на неговата писта за Седмицата на модата в Копенхаген през 2023 г., подкрепят неговите ценности. Според дигиталния форум, посветен на етичната мода, 72% от дрехите му са използвали рециклиран полиестер, а връхните му дрехи са направени от рециклирани PET бутилки. Процес, който пести вода, енергия и първични суровини. Колекцията включва естествени тъкани, всички от които са произведени в Европа.

Paolina Russo

Също така финалист на международната награда Woolmark и носител на новосъздадената награда Zalando Visionary Award на Седмицата на модата в Копенхаген, базираната в Лондон марка Paolina Russo си създава доста добро име .

Основана от Paolina Russo и Lucile Guilmard, марката е смесица от селското възпитание на Russo в Канада и френските фолклорни вярвания на Guilmard. Нарастването на популярността му може да бъде резултат от неговата уникална иновация, подход към устойчивостта и използване на обмислено майсторство.

РЕКЛАМА

За своята писта на Седмицата на модата в Копенхаген марката черпи вдъхновение от ескейпистките тийнейджърски мечти и фолклорни фантазии на основателите, както и от мистиката на каменните кръгове.

По темата за устойчивостта, марката каза пред британския Vogue, че използва материали с твърд материал и тъкани с нисък интензитет на вода и производствени процеси. Той дава приоритет на прозрачността и проследимостта на суровините, както и само на партньори със сертифицирани производители. Той също така се проектира с мисъл за пътуването на артикула след потреблението, като използва биоразградими естествени влакна. Що се отнася до намаляването на отпечатъка върху околната среда, Русо и Гилмард казват: „Не става дума само за правене на красиви дрехи, а за оформяне на бъдеще, в което модата и екологичната отговорност могат да съществуват безпроблемно.“

Мода в Копенхаген Седмица 2023 г.: 7 – 11 август 2023 г.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР