„Устойчиво развитие на българската филмова индустрия”. Под това заглавие утре

...
„Устойчиво развитие на българската филмова индустрия”. Под това заглавие утре
Коментари Харесай

Как ще се развива българската филмова индустрия?

„ Устойчиво развиване на българската кино индустрия” . Под това заглавие на следващия ден (27 ноември) в 10.00 ч. стартира следващата кръгла маса за тъжното настояще и светлото бъдеще на българското кино. Домакин на полемиката е Университетът за национално и международно стопанство, а мястото на срещата - Голямата конферентна зала. Организатори на форума са Центърът за аудиовизуална политика и медийни проучвания в УНСС и Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов”. А в разискванията са декларирали присъединяване Съюзът на българските кино дейци, Асоциацията на филмовите продуценти, Сдружението на филмовите и телевизионните режисьори, Асоциацията за групово ръководство на авторски и сродни права върху аудиовизуални творби „ Филмаутор”, Асоциацията на българските оператори, Българската асоциация на кинорежисьорите, Асоциацията на преподавателите по кино във висшите образователни заведения „ Академика 21”, Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи и Обсерваторията по стопанска система на културата.

Основен акцент на кръглата маса е финансирането на българската кино промишленост – Бюджет 2020 и тригодишната бюджетна прогноза в интервала 2020-2022 година. Освен това ще бъдат прегледани оферти за смяна на Закона за филмовата промишленост и въвеждането на различни източници за финансиране на филмопроизводството. Други тематики, които ще бъдат наранени, ще са приемането на тактика за развиване на българската кино промишленост, разпространяването и промоцията на български филми, както и проблемите на дигитализацията на българското кино завещание.

Кръглата маса се организира, откакто през последния месец в две следващи писма филмовата общественост в страната - в лицето на 120 режисьори, оператори, продуценти и други представители от сферата - запита министъра на културата Боил Банов за какво в оповестения държавен бюджет за 2020 година и в обновената 3-годишна бюджетна прогноза до 2022 година не е планувано нарастване на дотацията за българската кино промишленост.

Едва през вчерашния ден обаче министър Банов благоволи да отговори... съгласно упованията - по никакъв начин! Обяви, че ще има спомагателни механизми за финансиране на филмовата промишленост. И посочи, че тези механизми ще са свързани с доста по-устойчиви правила и ще подсигуряват опциите за прогноза и напредък.

По думите на Боил Банов, финансовият министър Владислав Горанов го е уверил, че първото нещо, което ще бъде прегледано от Министерския съвет след приемането на закона за бюджета, ще е поправката в Закона за филмовата промишленост. Ето за какво всички, които се занимават с българско кино, не би трябвало да имат терзания за вървежа на на бюджетната процедура.

И най-после, министърът на културата даде обещание да вземе под внимание всички оферти на кинодейците, направените през последната година в работните групи към Министерството на културата. Сред тях е и концепцията българската страна да поддържа финансово освен българските, само че и външните кинопродукции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР