Устойчиво разширяване на мрежата от социални услуги през 2018 г.

...
Устойчиво разширяване на мрежата от социални услуги през 2018 г.
Коментари Харесай

Над 15,5 млн. в бюджета на Варна за социални дейности

Устойчиво разширение на мрежата от обществени услуги през 2018 година планува община Варна и ще финансира тази цел с 15 587 000 лева от тазгодишния си бюджет. Това реши комисията по обществени действия към общинския съвет. Със 7,141 млн. лева ще се финансират локалните действия, а със 7,067 млн. лева дейностите, делегирани от страната. Сред най-значимите локални услуги са 16 обществени центъра за възрастни и деца в риск, домашният обществен патронаж, програмата за обществени асистенти на 120 деца със специфични просветителни потребности, плюс персонални асистенти на още 200 варненци в неравностойно състояние.

„ Социалната дирекция би трябвало да бъде адмирирана за две значими достижения – за първи път тази година са изравнени стандартите за финансиране на локалните с държавно делегираните действия. Това е исторически пробив. И на второ място – за систематичния надзор на качеството и успеваемостта на предоставяните обществени услуги ”, акцентира зам.-председателят на общинския съвет доктор Янко Станев, който беше водещ на днешното съвещание на обществената комисия. По думите му този метод прави обществената стратегия на Варна неповторима за страната, адресирана директно в услуга на варненци. Предоставят се 58 обществени услуги – 27 за деца и младежи и 31 за възрастни.

Зам.-кметът по обществените действия Коста Базитов на собствен ред акцентира, че 23 840 души, от които 1047 деца получават месечни добавки за обществена интеграция. В тазгодишния бюджет са планувани 101 600 лева за еднократно подкрепяне на хора в неравностойно обществено състояние, издръжката на 23 пенсионерски клуба, 90 хиляди лева за лекуване на хора с множествена склероза и детска церебрална парализа.

Базитов насочи вниманието на комисията към акцентите в финансовата стратегия в обществената сфера, която възлиза на 809 396 лева С 90 хиляди лева ще се проектира главен ремонт в Дома за остарели хора „ Гергана ”. Съветници настояха да се проектира външен асансьор в дома, защото сегашният е непълен за потребностите на жителите. С други 200 хиляди лева ще бъдат закупени 3 микробуса за хора с физически увреждания. Предстои ии построяването на хидравлична платформа на подлеза на сп. „ Акациите ” за 70 хиляди лева

По време на съвещанието беше разисквана и призната оценката на потребностите в обществената сфера на община Варна като част от разработващата се регионална тактика. Документът съставлява сериозен разбор на демографската и икономическа конюнктура, проблемите и вероятностите пред обществената политика на общината до 2020 година Финансовият разбор демонстрира, че по традиция община Варна финансира по-голяма част от обществените услуги от личния си бюджет. При това в последните 5 година средствата са увеличени съвсем двойно – от 8,567 млн. през 2012 година до 13, 305 млн. лева през 2017 година
Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР