Установиха поредно замърсяване на околната среда от ТЕЦ Бобов дол. Била

...
Установиха поредно замърсяване на околната среда от ТЕЦ Бобов дол.
Била
Коментари Харесай

ТЕЦ Бобов дол пак цапа незаконно

Установиха следващо замърсяване на околната среда от Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

Била е осъществена инспекция от Басейнова дирекция " Западнобеломорски регион " - Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална Лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в града по сигнал от риболовци за замърсяване на водите на река Струма.

Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за благоевградското село Покровник. След обход в региона на 25 км сектори по реката и нейните притоци Рилска и Джерман проверяващите са открили, че водите са мътни, със характерен сиво-черен цвят, а източникът е топлоценнтралата.

Замърсяването на Струма е станало посредством река Разметаница, десен приток на река Джерман, която е ляв приток на река Струма, където се заустват отпадъчни води от активността на ТЕЦ-а. Дружеството е титуляр на сложно позволение, според което може да зауства в река Разметаница пречистени отпадъчни води. В случая обаче водите на реките Разметаница, Джерман и Струма са нечисти от заустване на отпадъчни води от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " с извънредно високо наличие на замърсители.
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Бобов дол " отнесе солена санкция поради горене на отпадък

Съдът удостовери глобата от 100 000 лева, избрана от екоинспекцията

Взети са проби на двете места на заустване според разрешителното - пункт №1 - заустване от водоотвеждащ канал след ПС избистрени води в р. Разметаница, и Пункт №2 - заустване от водоотвеждащ стоманобетонен канал след разпределителна шахта- площадка за утаяване на отпадъчни води, ситуирана на територията на ППС " Черно езеро " в р. Разметаница. След като станат ясни резултатите, ще бъдат подхванати дейности по подготвеност за ангажиране на административно - наказателна отговорност.

Изпълнителната организация по околната среда към Министерство на околната среда и водите е почнала преразглеждане на комплексното позволение на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " поради редовно замърсяване на съображение на Закона за запазване на околната среда.

Целта на процедурата е въвеждане на нови условия и условия в разрешителното, които да подсигуряват съблюдаване на нормите, а настояването към Изпълнителна агенция по околна среда е отправено от контролиращите звена на Министерство на околната среда и водите - Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейновата дирекция в Благоевград, изясни вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той акцентира, че през годините персонално е подавал голям брой сигнали поради излъчвания от комина на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " без сероочистваща апаратура и постоянно получавал еднакъв отговор от Регионална инспекция за опазване на околната среда - че заради зародила повреда се е наложило потреблението на този комин.

Сандов напомни, че против доста ТЕЦ-ове в България има значително сигнали от жители за замърсяване на околната среда и се правят непрекъснато инспекции от институциите.
 Съдът разрешил на Топлоелектрическа централа
Съдът разрешил на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " да гори още веднъж боклуци?

От " Грийнпийс " - България и Екологично съдружие " За Земята " декларират, че съдът е удостоверил разрешителното

Екоминистърът уточни, че България има наказателни процедури от Европейска комисия, свързани с активността на ТЕЦ-овете. Срещу страната ни е заведено дело в съда в Люксембург поради наднормени равнища на серен диоксид в региона на Гълъбово. По тази причина Министерство на околната среда и водите ще предприеме дейности против замърсителя.

Припомняме, сагата със замърсяването и горенето на боклуци в топлофикационното сдружение продължава от дълго време.

През януари предходната година поради горене на отпадък.

Година по-рано инспекция в ТЕЦ-а откри, че отпадъците са горени

На 18 януари 2020 година прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за визитата беше
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Бобов дол " желае да минава на газ

Дружеството е внесло докладна за отреждане на терен за създаване на нужните уреди

На 23 януари стана ясно, че са

На 20 февруари пък

На 27 март от ТЕЦ-а оповестиха, че откакто възбраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF боклук за денонощие.

Подновеното горене на боклуци обаче провокира остро неодобрение измежду локалните хора.

На 10 октомври предходната година Районният съд в Дупница удостовери от екоинспекцията в Перник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР