Установени са отклонения в качеството на водата за питейно-битови цели

...
Установени са отклонения в качеството на водата за питейно-битови цели
Коментари Харесай

Водата в хасковско село е негодна за пиене заради завишени нива на уран

Установени са отклонения в качеството на водата за питейно-битови цели в село Сърница в община Минерални бани , оповестиха от РЗИ-Хасково.

Местното ВиК е пратило на Здравната ревизия протоколи за проби от 12 декември 2022 година, при които са открити отклонения в качеството на водата по индикатор " натурален уран " - 0,0349±0,0030 mg/l, при избрана оптимално позволена стойност 0,03 mg/l, " обща алфа-активност " - 0,64 Bq/l, при контролно равнище 0,1 Bq/l, и изчислена индикативна доза - 0,111±0,024 mSv, при избрана параметрична стойност - 0,1 mSv. От РЗИ показват, че при тези резултати питейната вода не подхожда на условията на Наредба №9 за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели .

Връчено е наставление на ВиК-Хасково за ограничаване за използването на водата в Сърница за питейни потребности и подготвяне на храна, до премахване на казуса с превишенията по индикатор " натурален уран " и радиологичен индикатор " индикативна доза ".

Водоснабдителното сдружение би трябвало да провежда обезпечаването и доставянето на вода за питейни потребности на популацията с цистерни - водоноски , отговарящи на условията към съдове и резервоарите за вода за пиянство.
 Завишени равнища на уран във водата в тополовградски села, негодна е за пиянство
Завишени равнища на уран във водата в тополовградски села, негодна е за пиянство

Селата Светлина и Владимирово...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР