Успяхме да осигурим14 милиарда лева по структурни фондове и европейски

...
Успяхме да осигурим14 милиарда лева по структурни фондове и европейски
Коментари Харесай

Министър Пулев: Осигурихме за бизнеса 14 млрд. лв. по европейски програми

" Успяхме да осигурим 14 милиарда лв. по структурни фондове и европейски стратегии за бизнеса . Тези пари ще са налични до края на тази година, а не както беше първичният проект - при започване на идната. Процедурите по кандидатстване са открити ". Това съобщи в студиото на министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев .

" Връщам се от Риад изтощен, само че доста благополучен. Показахме новото лице на българската стопанска система и на българската дипломация . Отиваме със самочувствие и планова подготвеност. Представяме цели въз основата Визия 2030. Това е държавният документ на Саудитска Арабия, в който се показват всички предпочитани оси. Ние си свършихме домашното. Намерихме допирни точки и ги презентирахме ", съобщи той във връзка интернационалния конгрес с българско присъединяване в Саудитска Арабия тази седмица.

Става дума за тематиките превоз, логистика, цифрова съгласуваност, високи технологии, роботика, произвеждане на части за коли. „ В Европа от 10 автомобила 9 имат съставни елементи, създадени в България. Това са вложения, които скоро ще потекат към страната ни. Ние не сме в бизнеса, единствено да си подписваме меморандуми. Не сме хора на действието. Служебният кабинет е кабинетът на действието и го доказахме ”, акцентира министърът.

Той разяснява и въпросът дали политическата неустойчивост не изпраща неприятен сигнал на вложителите. „ Ние ще създадем всичко, с цел да осигурим нужната последователност . Ние сме хора, които демонстрираме нужния интегритет, мотивация и сила. Не би трябвало да се къса заема на доверие, изключително с вложители от Близкия изток, само че това, което чуваме от вложителите е, че те виждат в наше лице и в това на президентската администрация един „ оазис на мира и резистентност ”. Иначе те нямаше да влагат от скъпото си време, за пъкъл беседват с хора от служебния кабинет ”, изясни министърът.

Според Пулев служебния кабинет е подготвен да подкрепи депутатите при разискването на проектозаконите за идващите заплащания по Плана за възобновяване и резистентност . „ Призовавам депутатите да употребяват потенциала на служебния кабинет,. Всички дърпаме в една и съща посока. Да употребяват нашата експертиза. Ще създадем всичко допустимо законопроектите да бъдат признати ”, акцентира той. И добави: „ Апелирам за здрав разсъдък и благосклонност от страна на народните представители. Теоретично е допустимо всички тези закони да бъдат признати до края на годината ”.

Бизнесът в България ще получи 14 милиарда лв. по структурните фондове и европейските стратегии. „ Заедно с вицепремиер Пеканов и седем ведомства осигурихме тези пари. Тези пари ще стигнат до хората през идващия програмен интервал . Но тъй като сме кабинетът на действието и на ускорението, тъй като тези средства се очакваше да се канализират при започване на идната година, само че ще успеем те да са разполагаем още в границите на актуалната година. Вече има отворени стратегии, по които бизнесът може да кандидатства ”, акцентира той.

Източник:NOVA, дарик

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР