Успяха ли туроператорите за възстановят бизнеса си, след като повече

...
Успяха ли туроператорите за възстановят бизнеса си, след като повече
Коментари Харесай

Светлана Атанасова пред ФАКТИ: Туризмът е 25% под нивата от 2019-а

Успяха ли туроператорите за възстановят бизнеса си, откакто повече от 2 години бяха в плен на коронавирус ограниченията. По тематиката пред ФАКТИ приказва Светлана Атанасова, ръководител на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА).

- Г-жо Атанасова, какъв туристически сезон следим. Вече сме в разгара на лятото?
- Сезонът се обрисува да е добър. Радваме се на хубаво време, положителни условия за отмора както на море, по този начин и на планина. Много българи избират да изкарват лятната си отмора в чужбина. Да, бих споделила, че нещата са положителни.

- Взеха ли си към този момент глътка въздух компаниите в сектора, откакто повече от 2 години бизнесът ви бе в плен на коронавирус ограниченията?
- Започва да се възвръща активността на туроператорите, само че не е както ни се желае. Трябва със страдание да кажа, че, след повече от две години спиране, нещата мъчно се възстановят. Трудно е да си мислим, че в границите на една година ще можем да се върнем на равнищата, които бяха в предходни години. Вижте, през последните две години нашият бизнес бе със възбрана за активността.

- Каква е равносметката. Колко компании оцеляха, какъв брой банкрутираха през миналите две години…
- Статистиката е относителна, тъй като огромна част от компаниите просто понижиха доста активността, макар че имаше поддръжка от страната. Имаше и компании, които изцяло прекратиха активността. Това е реалност. Все отново множеството по-малките компании, които продаваха непосредствено пакети на жителите, съумяха да се задържат. Но действително това е развой, който продължава и през днешния ден.

- Колко нарастна услугата на туроператорите?
- Както всичко останало на пазара и при нас се подвигнаха услугите. Може би има растеж от едни 15%. Все отново всичко при нашите подизпълнителите нарастна - самолетни билети, хотелски услуги, превоз и така нататък Но би трябвало да отбележа, че не на всички места е по този начин. Конкуренцията е огромна и всеки екскурзиант, всеки клиент прави своя избор по отношение на желанието, по отношение на ценовите равнища, които може да си разреши.

- Все още ли се натъкваме на това, че отмора в България, само че купена от непознат туроператор, може да е по-евтина от такава, купена от български туроператор?
- Не считам, че е по този начин. Да, огромните туроператори купуват хиляди нощувки едновременно. Едно е да се купят 20 нощувки, а друго е да се купят 5000 или 50 000. Естествено е, че ще има разлика в цената, когато се купуват повече нощувки, само че не считам, че разликата в цената ще е фрапантна.

- Парите, които туроператорските компании получиха от страната, бяха ли задоволителни, с цел да оцелеят, или всичко е и въпрос на добър мениджмънт?
- Много от членовете на Българската асоциация на туристическите сътрудници се възползваха от опцията, която даде страната. Мога да кажа, че огромна част от членовете ни възвърнаха своите позиции. Естествено е, че има какво да се желае още. Сега туризмът е доста под равнищата на 2019-а.

- Колко сме под нивата…
- Около 25%. Ковид е едната страна на нещата. Това, което удря България в този момент като дестинация, е изключителната непосредственост с Украйна, в която се водят военни дейности. Скоро имаше репортаж по малкия екран за обезвредена бомба. При туризма най-важното е два имаш сигурността и предвидимост.

- Държавата покри пари на база оборот на фирмите…
- Бяха написани и ставаше въпрос за избрани правила и стратегии, при които компаниите потвърждават своята активност. От Министерството на туризма, където имаше основана комисия, преглеждаха нещата и на база какви финансови размери е имала компанията, се отпускаше някаква помощ. За да се получи помощ, въпреки всичко компанията трябваше да кандидатства и да дава отговор на изискванията.

- Как да гледаме към зимата?
- С оптимизъм, по какъв начин. С оптимизъм, несъмнено, тъй като в летище София е по-далеч от летище Варна от Украйна. Надяваме се на добър, мощен сезон. Да имаме хубава зима и успокоение за хората, които желаят да почиват. Това е най-важното.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР