- Успяха ли българите да спасят сезона по Черноморието при

...
- Успяха ли българите да спасят сезона по Черноморието при
Коментари Харесай

Доц. д-р Румен Драганов: Морето стана тясно, битката не е за...

- Успяха ли българите да спасят сезона по Черноморието при очевидния недостиг на чужденци?

- Да, мога да дефинира сезона като ненадейно добър! И това си пролича както по натовареността на пътната инфраструктура към морето, по този начин и по компликацията да се намерят свободни стаи по хотелите в края на юли и началото на август, та даже и по неналичието тук-там за паркиране по курортите.

Хотелиерите преоткриха българския екскурзиант и надвишиха в пик сезона 100% претовареност. Имам поради, че се стигна до такава степен двойните им стаи да се употребяват от трима души, а жилищата - от петима.

- Доц. Драганов, какво докара до напора на летовници по родното море?

- Трябва да се има поради, че огромна част от нашенците се отхвърлиха по справедливи аргументи от почивки в Гърция и Турция, и това способства за напора по нашето море. В числа, в случай че би трябвало да съпоставим сезона с лято 2020-а, се регистрира растеж, който е към 30-35%. Но в случай че вземем за база предпандемичната 2019 година, има спад - още веднъж в границите на 30-35 %, който идва основно по линия на външните пристигания от чужденци. Така че българите и увеличените им пътувания до родното море в действителност избавиха сезона.

- Оборотите очевидно са положителни, само че този напор по хотели, заведения за хранене и плажове, битката за свободни шезлонги на плажа не намалява ли като цяло качеството на услугата? Плюс всичко гореизброено от Вас - тапи по автомагистралата и заплащане на луди пари за паркинг.

- Трябва да отбележим, че към 20% от хотелите и заведенията за хранене по Черноморието останаха затворени това лято. Гости не посрещаха част от огромните комплекси в Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена. Те до неотдавна разчитаха на проведен туризъм, на чартърните полети. Но „ поточни линии “ от чужденци нямаше по какъв начин да се случат в изискванията на „ неочакваност “ на заповедите на здравните министри на която и да е страна. И надлежно това натоварване на избрани хотели, което наблюдавахме, беше отчасти и поради неработещите бази.

Моето мнение е, че тези, които умеят да работят в туризма и си схващат от занаята, направиха доста мощен сезон. И в действителност опашките пред някои заведения за хранене и компликацията да резервираш маса там демонстрира, че има дълготраен интерес към съответния артикул. А трайният интерес се дължи на качество.

- Не бива да се приказва за на ниска цена и скъпо, а дали туристите са задоволени

- Да поговорим за цените на почивките тази година. Заради непредвидения напор бизнесът подвигна ли изкуствено цените? По-скъпо ли ни е от предходната година?

- Да, само че по справедливи аргументи, а не от скъперничество или лакомия. Ако сте употребили същата услуга, с безусловно същите параметри, би трябвало тази година да сте платили повече. Най-малкото поради това, че имаме по-високи цени при енергоносителите, а това неизбежно се отразява върху крайните цени на всичко. Туристическият отрасъл към този момент дава по-високи заплати на личния състав си, притиснат от изострен недостиг на фрагменти. Но погледнете и другата страна на монетата - имаме нарастване на междинната работна заплата и надлежно нарастване на приходите на почиващите. Така че не виждам някаква драма. Всичко е динамичност и всеки се наглася. Ако сте решили да изхарчите 1000 лв., ще се настройките по отношение на пазара и бюджета си и ще изхарчите 1000 лв.. В кръга на шегата - в случай че желаете да ви е напълно без пари, ще се присламчите към дупката на оградата на къмпинга и ще ядете картоф, който си носите от къщи.

Затова считам, че цените не са най-големият проблем това лято, а това, че не може да се намерят свободни места. Вие отивате в ресторант, който ви е предложен, и виждате, че без предварителна резервация е невероятно да вечеряте там. Не можете да намерите стая в стремежи от вас хотел. Качването на цената понижава търсенето, тъй че да има свободни места и когато решите, че сте подготвени да дадете едно несъмнено количество пари, да има по какъв начин да ви настанят. Като образец ще дам знакови заведения за хранене в Европа - може и 7000 души да желаят да обядват или вечерят там, само че цените са направени по този начин, че да могат да си го разрешат единствено 200 души.

Услугите не трябва да се категоризират като „ скъпи “ или „ евтини “, тъй като това за другите хора значи друго нещо. По-резонно е да се мери равнището на задоволеност, което носят. А тази година имаме високо равнище на задоволеност. Факт е, че има доста малко недоволства от страна на туристите.

- Българинът ругае във Facebook, а западнякът си взима компенсацията

- Странно - на фона на доста неуредици по курортите ни! Показателен е образецът с Царево, където в пика на сезона самосвали кръстосват на метри от главите на плажуващите, с цел да уголемяват линията. Защо тъкмо в този момент?

- Любимото занятие на българина е мрънкането. Ако е доста сърдит и злобен, написа писмо или се обажда до Комисията за отбрана на потребителите, което е с нулев резултат. О, и да не пропуснем различен значим стадий - недоволството във Facebook. Англичанинът да вземем за пример е теоретичен да осребрява всяка своя тъжба. Оплакванията не се мерят с грубите думи, които се изливат в обществените мрежи, а с това какви пари си взел назад в символ на опрощение. Докато при европейците няма неудовлетворен клиент, който да не е получил отплата поради проблеми, при нас, българите, това клони към нула. Нашенецът няма умения да пази съответно своя интерес и да получи финансова отплата за неполучена или зле осъществена услуга. Тук затварям скобата.

Истината е, че за огромна част от проблемите в туризма виновност имат локалните кметства. Ще познаете един подкупен кмет по степента на застрояване на мястото, което ръководи.

- Ще завърши ли сезонът прибързано поради тревожните данни за коронавирус и по кое време ще паднат цените по Черноморието?

- Цените постоянно падат след втората половина на август с близо 30-40 %. И тъй като споменахте Царево, хотелиерите първи ще бъдат принудени да понижат цените си, с цел да не изгубят всичките си туристи.

ВИЗИТКА

Доц. доктор Румен Драганов е ръководител на Контролния съвет на Националния ръб по туризъм, доцент в Катедра " Информационна среда за туризъм, изкуство и просвета " в УниБИТ и учител в Международно висше бизнес учебно заведение. Директор на Института за разбори и оценки в туризма и ръководител на Съвета на шефовете на грандхотел " Поморие ". Член е също на Управителния съвет на Фондацията за промяна в локалното самоуправление, на УС на Българската федерация по колоездене и на УС на Асоциацията за здравна предварителна защита - Висбаден, Германия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР