Успешно в борбата с депресивните състояния се включва и т.н.

...
Успешно в борбата с депресивните състояния се включва и т.н.
Коментари Харесай

Д-р Ива Левкова, диетолог в МБАЛ „Уни Хоспитал“: С „цветно“ ...

Успешно в битката с депресивните положения се включва и така нататък „ Цветно хранене ”. С всекидневен банкет на храни от целия пъстър набор, внасяме освен потребни вещества, само че и влияем на подсъзнанието, което въздейства на страстите и настроението.
Цветотерапията  е остарял способ  за лекуване, употребен от древността до през днешния ден.

Тя е част  от холистичната медицина, където  в лекуването се употребява естествения блян на тялото към самоизлекуване. Използва се въздействието на цветовете като прийом за повлияване на човешкото въодушевление и здраве. Според правилата на тази просвета, всеки цвят има избрана вибрационна сила, която подтиква разнообразни енергийни полета в тялото ни, които пък са виновни за нашите страсти и чувства.

В тази връзка, Природата е намерила интелигентен метод да ни помогне, като оцвети потребните субстанции в другите плодове и зеленчуци в съответния цвят. Правейки своя ”цветен ” избор, можем да влияем на избрани органи, системи, в това число и на настроението.

Синьо, виолетово, мрачно алено

Оцветяват: боровинки, къпини, патладжани, сливи, алено грозде, репички, ягоди, малини, цвекло и други

Богати на антоцианини (фитохимикали, които понижават възпалителните процеси и понижават риска от рак и сърдечни болести) и проантоцианини (антиоксиданти, които поддържат сърцето крепко и подкрепят действието на мозъка). Тези пигменти защищават тялото от свободни радикали и могат да предотвратят редица болести: сърдечни болести и произшествия, нео процеси, макулна недъгавост, проблеми с паметта и други

Зелено

Оцветяват:  броколи, брюкселско зеле, зеле, спанак, зелен лук, марули и салати, тиквички, рукoла и други

Зеленият отенък идва от веществото хлорофил, а лутеинът също е постоянно срещан в тях. Доказано е, точно той се грижи за зрението. Други субстанции в зелените храни са: Витамин С, К, фолиева киселина.

Кръстоцветните зеленчуци обезпечават субстанции, наречени индоли и изотиоцианати, които могат да предпазят от рак, като ускоряват производството на ензими, които прочистват токсините от тялото.

Жълто

Оцветяват: артишок, царевица, жълт  фасул, лимони, грейпфрут, банани, жълти сливи, круши, ябълки, грозде и други

Жълтите зеленчуци и плодове са отлични източници на лутеин и зеаксантин, фитохимикали, които се грижат за очите и ги защищават от възрастови дегенерации. Освен това са богати на бета каротин, който покачва имунната система и защищава клетките от стареене. Съдържат калий, фолиева киселина,  витамин С, бром и други, които укрепват имунитета, сърцето и съдовете, понижават риска от развиване на рак и други

Оранжево

Оцветяват:  тиква, моркови, кайсии, пъпеши, праскови, портокали, мандарини, манго, папая.

Алфа и бета каротинът, които вършат морковите и тиквата толкоз блестящо оранжеви, в тялото се трансформират в дейна форма на витамин А, който поддържа очите, костите и имунната система здрави. Същите фитохимикали работят и като антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, предизвикващи разнообразни болести.

Червено

Оцветяват: домати, червени чушки, любеница, нар, червен грейпфрут и други

Червеният цвят идва от фитохимикала ликопен, който защищава от рак на простатата и гърдата;  мощен антиоксидант е и стопира свободните радикали в кръвта и тъканите. Съдържат още: калий, фосфор, цинк, магнезий, вит.А, В6, С.

Бяло

Оцветяват:  гъби, лук, чесън, ряпа, карфиол

Белите храни съдържат алицин и полифенол, които също имат антиоксидантен резултат. Тези субстанции понижават риска от поява на рак и сърдечно-съдови  заболявания. Съдържат още: калий, ниацин, фолиева киселина, рибофлавин, вит.С и други

С настъпването на есента и идните къси зимни дни и дълги нощи, от ден на ден хора изпитват тревога и меланхолия.

При меланхолия, възприятието за безнадежност и повърхностност е определящо. Други присъщи положения са тъгата и раздразнителността, загубата на интерес към харесвани действия, проблеми със съня....

Затова е всекидневно е да се потърси наслаждение и задоволеност посредством постоянна консумация на сладки рафинирани храни, мазни деликатеси или алкохол. Редица проучвания демонстрират обаче, че съществува връзка сред депресивните положения и вида хранене.

Медицински експерти от Чикагския университет откриват, че хората, които се придържат към хранителен режим непосредствен до DASH  диетата по-рядко развиват меланхолия. (DASH диета е „ Диетични подходи за прекъсване на хипертонията “). Този режим е особено основан да подкрепи сърдечносъдовата система и да управлява кръвното налягане, само че е ефиктивен и в битката с депресивните положения. Консумират се най-вече плодове, зеленчуци  и пълнозърнести храни, като се лимитира приема на алено месо, мазнини, захар и сол.

Успешно в битката с депресивните положения се включва и така нататък „ Цветно хранене ”. С всекидневен банкет на храни от целия пъстър набор, внасяме освен потребни вещества, само че и влияем на подсъзнанието, което въздейства на страстите и настроението.

Съветвам пациентите, които имат някои от упоменатите признаци, да се съветват със експерт, който да предпише терапия и сами да подкрепят процеса на изцеление посредством верен избор на многоцветни  храни.

Слагайте всекидневно „ дъгата ” в чинията си и резултатите няма да закъснеят!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР