Успешно приключи пилотната фаза по проекта за подмяна на печките

...
Успешно приключи пилотната фаза по проекта за подмяна на печките
Коментари Харесай

Приключи пилотната фаза по проекта за подмяна на печките в Бургас

Успешно завърши пилотната фаза по плана за замяна на печките на дърва и въглища с уреди на екологично гориво в Бургас. Резултатите от акцията бяха обявени по време на кръгла маса, която се организира в морския град, на тематика " Качество на атмосферния въздух и принос на интегрирания план към понижаване на замърсяването от битово отопление с дърва и въглища на семействата ".

Проектът се осъществя в партньорство сред общините Столична, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора. Междувременно стана ясно, че Бургас е първият град, който сполучливо осъществя пилотната фаза, освен това преди да стартира тазгодишният отоплителен сезон.

Във форума участваха зам.-кметът Весна Балтина, общински съветници, специалисти в региона на екологията и опазването на околната среда от разнообразни общини. Резултатите от осъществяването на пилотната фаза в Бургас показа инж. Маринета Николова - шеф на отдел " Климат, сила и околна среда, акомодация към измененията на климата " в Община Бургас.

При осъществяването на пилотната фаза са сменени и към този момент въведени в употреба 74 нови отоплителни устройства, които от идния отоплителен сезон ще обслужват 89 семейства. 8 от новите уреди работят на газ, а останалите 66 на пелети.

При подмяната всяко домакинство получи указания за вярна употреба на новите уреди.  

Следващата година ще стартират процедурите по реализирането на втората, съществена фаза по плана. Тя е доста по-мащабна и планува да бъдат сменени старите печки на 1914 семейства от Централна градска част, квартал " Възраждане " и комплексите " Лазур ", " Братя Миладинови " и зона Г на " Меден рудник " в Бургас.

Безплатната замяна на старите печки се прави по плана по Програма LIFE " Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух ". Неговата цел е да бъде лимитирано замърсяването на въздуха с фини прахови частици, които се отделят в атмосферата в резултат на битовото отопление на дърва и въглища.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР