Успехът на Израел в защитата срещу масираните ракетни и безпилотни

...
Успехът на Израел в защитата срещу масираните ракетни и безпилотни
Коментари Харесай

ISW: Атаката срещу Израел показа проблемите на фронта за Украйна

Успехът на Израел в отбраната против масираните ракетни и безпилотни удари от иранска територия от 13 април акцентират проблемите пред украинските военни против постоянни съветски ракетни и безпилотни удари. Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война изстреляха към 170 дрона Shahed, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети по цели в Израел. Ударен пакет, сходен на неотдавнашните съветски ударни пакети против Украйна.

Руските сили са опитали с удари с крилати ракети, балистични ракети и безпилотни летателни апарати с разнообразни размери и комбинации и в този момент рутинно организират огромни, комбинирани удари против цели в Украйна.

Израелската противовъздушна защита прихвана съвсем всички от 320-те въздушни цели, като се изключи няколко балистични ракети.

За това предизвестява основаният в Съединени американски щати Институт за проучване на войната (ISW).

Иранските дронове и ракети трябваше да прекосят повече от 1000 километра иракско, сирийско и йорданско въздушно пространство, преди да доближат Израел. Това даде на Израел и неговите съдружници часове да разпознават, проследят и прихванат ракети и дронове при доближаване към Израел.

Израел има задоволително мощна и сигурна противовъздушна защита и по-къси граници със своите съседки. Украйна разполага с все по-влошаваща се противовъздушна защита и доста по-широка фронтова линия в Украйна, както и интернационалните граници с Беларус и Русия.

Дори стеснен брой сполучливи съветски удари с балистични или крилати ракети могат да причинят обилни и евентуални дълготрайни вреди на енергийната и друга инфраструктура. Всичките 15 балистични ракети и седем от 44-те крилати ракети, които съветските сили изстреляха против украински енергийни уреди в нощта на 21 против 22 март, сполучливо пробиха украинската противовъздушна защита.

Някои от ракетите нанесоха обилни вреди на водноелектрическата централа (ВЕЦ) Днепър в град Запорожие и я извадиха изцяло от строя, а ремонтът на централата ще отнеме известно време.

Три от седемте балистични ракети и осем от 30-те крилати ракети, които съветските сили изстреляха против украински Водноелектрическа централа в нощта на 28 против 29 март, сполучливо пробиха украинската противовъздушна защита, като повредиха Водноелектрическа централа и топлоелектрически централи (ТЕЦ) в централна и западна Украйна.

Всичките 18 балистични ракети и шест от 24-те крилати ракети, които съветските сили изстреляха против украинската енергийна инфраструктура в нощта на 10 против 11 април, сполучливо пробиха украинската противовъздушна защита, от които пет ракети изцяло унищожиха Триполската Топлоелектрическа централа в Киевска област.

Руските удари против украински енергийни обекти в нощта на 10 против 11 април нанесоха вреди и на енергийни обекти в Запорожка и Лвовска области.

Wall Street Journal (WSJ) заяви на 11 април, че съветските удари, като се изключи сериите удари от 10 до 11 април, са прекъснали 80 % от индустриалния потенциал най-голямата частна енергийна компания в Украйна, която доставя към 20 % от електрическата енергия на Украйна.

Украинският заместник-министър на енергетиката Свитлана Хринчук сподели пред CNN в публикация, оповестена на 14 април, че сполучливите съветски удари в рамките единствено на няколко дни през последните няколко седмици са унищожили ремонтираните украински енергийни уреди след съветската акция с офанзиви през 2022-2023 година

Руското министерство на външните работи (МВнР) неправилно приравнява иранските удари против Израел с израелския удар от 1 април в Дамаск, с което оправдава дейностите Техеран като акт на самоотбрана.

Руското Министерство на външните работи повтори осъждането си на израелския удар от 1 април и упрекна западните членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (СС на ООН), че попречват способността на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации да отговори съответно на израелския удар от 1 април. Руският външен министър Сергей Лавров организира телефонен диалог с външния министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан по-късно на 14 април. Говорителят на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова отхвърли настояването на Израел Русия да осъди иранските удари от 13 април, с аргумента, че Израел в никакъв случай не е осъждал украински удар против Русия и поддържа Украйна.

Руското държавно управление съзнателно предизвиква и осведомителна интервенция, с цел да оправдае пред интернационалната общественост ударите на Иран.

Руските блогъри значително допуснаха, че нарасналата опасност от военна ескалация в Близкия изток евентуално ще отвлече вниманието на Запада, по-специално на Съединени американски щати, а това ще отклони помощта от Украйна.

Блогъри и чиновници на Кремъл, измежду които представителят на Кремъл Дмитрий Песков, показаха сходни очаквания след нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври.

Значителното закъснение на американската военна помощ към този момент сътвори дефицит в запасите от ракети и муниции за противовъздушната защита на Украйна, възпрепятствайки способността на Украйна да се пази против съветски фронтови настъпателни интервенции и удари с безпилотни самолети и ракети против тиловите региони, създавайки благоприятни условия, които съветските сили интензивно употребяват.

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски заяви, че висшето съветско военно командване има за цел да превземе Часов Яр, Донецка област до празника на Русия - Деня на успеха на 9 май.

Целта на съветското военно командване демонстрира, че желае да се превземе града с по-бърз ритъм на настъпателни интервенции, в сравнение с Бахмут през май 2023 година или Авдеевка през февруари 2024 година

Руското военно командване евентуално прави оценка, че продължаващият сериозен дефицит на муниции в Украйна ще разреши на съветските сили да завладяват Часов Яр след няколко седмици. Въпреки оценката на ISW, че съветските сили сега са достигнали единствено най-източната част на микрорайона Канал в най-източния Часов Яр. Руското командване обаче рутинно си слага нереалистични цели за съветския прогрес.

Източник news.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР